120 éve született Raymond Loewy

A legendás formatervező és iparművész olyan ikonikus dizájnokért felelt, mint a Coca-Cola üvege, a Lucky Strike csomagolása vagy a Shell logója.

Raymond Loewy a huszadik század egyik legnagyobb hatású formatervezője volt. Franciaországban született, de karrierje igazán az Egyesült Államokban indult be, ahova az első világháború után költözött. A húszas években divatcégek kirakatrendezőjeként kezdte, majd a Vogue-nak és a Harper's Bazaar-nak készített illusztrációkat. 1929-ben kapta első ipari formatervezési megbízását, egy sokszorosító gép képében.

Hamar felismerték tehetségét, és az egyik legkeresettebb tervezővé vált. Hűtőgépek, traktorok, borotvák, mozdonyok kerültek ki a keze alól, de belsőépítészeti megbízásokat is elvállalt. Ennek a korszaknak a talán legmeghatározóbb Loewy-dizájnja a Lucky Strike 1942-es fehér doboza.

A csúcspont azonban az ötvenes években jött el: egyike volt azoknak a meghatározó dizájnereknek, akik megrajzolták az amerikai álmot. Loewy pedig innen is ki tudott emelkedni. Miközben pályatársai giccses krómcirádákba öntötték a háború utáni optimizmust, ő a funkció és az egyszerűség fontosságát hangsúlyozta. 1954-ben ő tervezte újra a Coca-Cola palackját, kecsesebbé és modernebbé téve. A palackot ő maga így jellemezte: "A formája agresszíven nőies – egy tulajdonság, ami a kereskedelemben, akárcsak az életben, túlmutat a funkcionalitáson".

Munkáját közel hét évtizeden át végezte, még a hetvenes évek végén is aktívan dolgozott. Többek között a Nasa Skylab űrállomásának belső tereit tervezte ekkor. 1980-ban, 87 évesen vonult nyugdíjba, hogy élete végére visszatérjen szülőhazájába, Franciaországba. Monte Carlo-i otthonában hunyt el 1986-ban.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat