20 év arculatokban: Baba szappan

A 93 éves pöttyös szappan kezdetben a Caola terméke volt, ám 1997-ben az Unileverhez került. A korábbi babaápolási szerekből így családi márka lett, mely számos új taggal is bővült.

A Baba márka az 1920-as évektől létezik Magyarországon. A kilencvenes évekig kizárólag az újszülöttek és kisgyermekek ápolásához szükséges tisztálkodási szereket forgalmazták ezen a néven. (Eredetileg szappant, babaolajat, krémet és hintőport lehetett vásárolni ebből a márkából.) Sajnos a kilencvenes évek derekára már csak a Baba szappant találhattuk meg a boltok polcain, a többi termék szép lassan eltűnt. 

Íme egy közkedvelt "DE!" reklámfilm a Babáról, a hetvenes évekből:

A Baba akkori tulajdonosa, a Caola nem tudta felvenni a versenyt a többi márkával szemben, ezért 1997-ben eladta a nevet az Unilevernek. Az új tulajdonos időt és pénzt nem sajnálva megmentette és átalakította a Baba termékcsaládot. 1999-ben megjelent az első lanolinos Baba tusfürdő, melyet egy évvel később a folyékony szappanok követtek. A kétezres évek elején megszülettek a Baba samponok, habfürdők, illetve a Baba testápolási termékek is. Már 2001-ben frissítették a termékek arculatát, modernebb csomagolást kaptak a tusfürdők. 2004-től már nem csak hagyományos tusfürdőből lehetett Babát kapni, hanem mézesből, kamillásból és mandulatejesből is.

Két évvel ezután az Unilever úgy döntött, hogy ideje szakítani a hagyományos kék-fehér és pöttyös külsővel, ezért megalkották a színes csomagolású, gyümölcsös Baba tusfürdőket. 2008-ban új fogyasztói közösséggel szerették volna megszerettetni a Babát: a férfiakkal. Kékes szürke flakonos tusfürdőt és sampont készítettek. Ehhez született az alábbi reklámfilm, melyben ötletesen nem minden férfihoz szóltak, hanem csak a babás papákhoz.

A nagykiszerelésű hagyományos, családi- és férfi tusfürdők után a nőknek is kedvezett az Unilever. Színes, nőies, három lágy szóval jellemzett, vonzó női tusfürdőket készített. Ezek voltak a Vörös Szőlő és Rózsa, valamint az Orchidea Tej és Gyöngy nevű készítmények. 2009-ben újabb márkabővítést eszközöltek, így megszülettek a Baba dezodorok is. 

Míg a Caola idején a Baba szlogenje az volt, hogy "Nagyon Baba, amilyen mindig is volt!",addig ma a "Megérint a gyengédség!" van használatban.


Bakos Csenge M. 
(reklámipar)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat