2015-ben a Snapchat is tényezővé válik az online-marketing piacon

Méghozzá egy nagyon egyszerű újítással.

Még mielőtt belevágnánk, álljanak itt a száraz, de annál fontosabb adatok.

  • A Snapchat 2011-ben indult útjára néhány stanfordi egyetemista (Evan Spiegel, Bobby Murphy és Reggie Brown) ügyes keze által.
  • 2014-ben már napi 700 millió időzáras videót és képüzenetet küldtek rajta keresztül.
  • 2015-re napi 2 milliárdos nézettségszámot és – szintén napi – 100 millió felhasználót tudhat magának az applikáció.
  • A felhasználók 63%-a 13 és 24 év közötti korosztály.
  • A cég értéke 10 és 20 milliárd dollár között mozog.

Azért fontosak a fenti számok, mert ezek alapján látható, hogy a Snapchat 4 év alatt annyira kinőtte magát, hogy a fiatalok egymás idegesítésére (hát komolyan, hol elég 10 másodperc egy kép teljes értékű felfogásához?) használt applikációjából komoly reklámpiaci tényezővé vált. Evan Spiegel pedig ezt tudja jól, és a Cannes Lions-on el is mondta, hogy a platform készen áll, hogy nagyobb szeletet szakítson ki az online marketingből.

Jönnek a reklámok Snapchaten, de nem lesznek bunkókAz év találmánya: a függőleges képarány

Bármilyen reklámfogyasztás előtti szükségtelen megszakítás eltántoríthatja a felhasználókat” - mondta Troy Young, a Hears Digital elnöke. Mikor le akarunk játszani a telefonunkon egy videót, ahhoz a teljes képernyő eléréséhez össze vissza kell forgatnunk a készüléket, különben nézhetjük két fekete tégla közé beszorított kis résen a tartalmat. Young azt is elmondta, hogy a mobiltelefonok alapjáraton vertikális eszközök, az oldalra forgatásuk pedig „sok meló”, és milyen igaza van! Azt a digitális időszakot éljük, ahol mindennek flottul, gyorsan és instantul kell működnie, a videónézés előtti horizontkalibrálás pedig egyszerűen nem fér már bele.

Ezért többek közt a Snapchat is hitvallássá tette, hogy „a vízszintes rossz, a függőleges jó”, így a platformon futó tesztreklámokat is vertikálisan vették fel és sugározták, ilyen módon megalkotva az "alapértelmezett teljes képernyős módot".

Ami ezután történt arra viszont senki sem számított: A vertikális reklámok kilencszer több engagement-et hoztak, mint a horizontálisak.

Az első Snapchat brand-hullám

A Snapchatnek jelenleg három fő funkciója van: az első az alapfunkció, a személyközi, rövid videó és időzáras képküldés. A másik a Live Stories, ami egy nagy csokorral összegyűjt minden lokális videót, ha éppen nagy esemény van a térségben. Például Szent Patrik napján rengeteg részeg ír fiatalemberről, narancs-zöld karneválról és koboldról lehetett felhasználói válogatásokat nézni. A harmadik a Discover csatorna, ami olyan médiapartnerek egyedi tartalmait közli, mint például a Cosmopolitan, a Daily Mail, a Vice, az ESPN és a Comedy Central.

Ezeken a Discover csatornákon már idáig is jelentek meg reklámozók, például a McDonald’s, a Samsung, és a Macy’s amerikai áruházlánc, de promózták már az új Mad Max, Jurassic World filmeket is az appon keresztül.

A Cosmoplitan például 1.82 millió Snapchat látogatót ránt be naponta, ami azért érdekes, mert a hivatalos honlap durván és átlagosan csak 1.33 milliót. Ebből adódóan a Cosmopolitan legtöbb reklámból származó eladása már Snapchaten keresztül történik, amit aztán szépen elosztanak egymás közt.

A Snapchat nem zaklat

Amiért kicsit nehéz lesz a brandeknek a Snapchaten reklámozni, az az, hogy egyrészt a felhasználói aktivitásnak semmi nyoma – a képek ugye egy rövid idő után törlődnek a rendszerből, ráadásul ott az anonimitás is –, másrészt a CEO elvből elítéli a programozott hirdetéseket, sőt egyenesen ijesztőnek és károsnak is nevezete. „Elég nagy üzleteket bonyolítunk itt le, amiknek tiszteletben kell tartaniuk a Snapchat felhasználók magánéletét” - mondta el Evan Spiegel.  

A Snapchat kezd a fejünkre nőni

A Snapchat beletaposott a gázba, és kezd felzárkózni az élmezőnyhöz, ami sokaknak aggodalomra adhat okot. Annyira hajt, hogy lassan már a televíziót is kezdi lekörözni. Erre a legjobb példa az American Music Awards közvetítési számai: az ABC csatorna 3 millió 13 és 34 év közötti nézőt vonzott be, míg a Snapchat Live Story streamjén 11.5 millióan követték a díjátadót ugyanebből a korosztályból.

via Adweek

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat