24 órás videóklip? Legyen inkább 38 napos!

Egy holland kreatívügynökség a végsőkig feszíti a promóvideó formátumát. Pharrell Williams lapzártáig nem válaszolt a kihívásra.

Unásig ismételte már mindenki, hogy az internet alapjaiban változtatta meg a zeneipart. Ebben az új világban pedig bizony jóval nehezebb felkelteni a közönség figyelmét, így egyre extrémebb marketing-megoldásokhoz folyamodnak az elszántabb zenészek. Ebbe a vonalba illeszthetőek az olyan megoldások is, mint a Pharrell Williams Happy című számához készült, 24 órás interaktív videóklip. 

Awanto3, a holland elektronikus zenész is érzi a fokozódó nemzetközi helyzetet, és egyenesen a jó nevű KesselsKramer kommunikációs ügynökséget kérte fel első szólóalbumának promójához. Ők pedig gondoltak egyet, és csináltak neki egy 38 napos videót, merthogy pont 38 nap múlva jelenik majd meg a lemez.

Na de nem kell valami véget nem érő táncőrületre, meg interaktív tekergetésre gondolni. Az album címe Opel Mantra, az egykor népszerű német személygépkocsi és a védikus hagyományból származó meditációs gyakorlat nevének összekutyulásával. A videó pedig ennek a két világnak a tökéletes metszete: egy lerobbant Opelt láthatunk a kies holland tájban, amit sikertelenül próbál újraindítani a tulajdonosa. Ez elsőre nem hangzik túl nagy mókának, pedig!

Ha átverekedte magát a néző az első fél órán, hirtelen eluralkodik a nyugalom, a szerkesztőség falai eltűnnek a periférikus látómezőből, és csak a sirályok hangja marad. Az érintetlen természeti táj, benne a pusztuló technika, és az ember magányos küzdelme vele. Két-három óra elteltével bontakozik ki csak az egész hiábavalósága: az ember nem tud túllépni saját korlátain, újra és újra ugyanazokkal a mozdulatokkal próbálja újraéleszteni a gépet. A technológia mágiája átlényegül, és vallásos hit, fohászkodás lesz belőle csupán. A külvilág pedig nem létezik, nincs kivel kapcsolatot teremteni, segítség nem érkezhet. Az élet egy HD felbontású animált GIF-é silányul. 

Egy biztos: most már tudom, hogy miért vonult vissza Tarr Béla.

A videót itt lehet megtekinteni.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat