30 nap változás

Mielőtt a Yahoo lerántaná a leplet új logójáról, 30 különböző verziót mutat be. Bár a brandnek jókor jön az arculatváltás, mit ér egy ilyen kampány 2013-ban?

Mióta az egykori keresőóriás megszerezte Marissa Mayer ex-Google vezetőt vezérigazgatónak, minden erejükkel próbálják újrapozicionálni a márkát. Először megvásárolták a Tumblrt, most pedig a Yahoo arculatát szabják aktuálisabbra. Ez a lázas igyekezet nagyon is érthető – őszintén, mikor használt bárki is Yahoo szolgáltatást utoljára? A cég valamikor a web 2.0 robbanása idején beleragadt a kilencvenes évekbe, és azóta se keveredett ki onnan.

De meg lehet ezt egy logóval változtatni? A régi dizájn mindenesetre egyike volt azoknak az elemeknek, amiknek köszönhetően a felhasználó egy időgépben érezhette magát a Yahoo oldalára tévedve. Egy új, a korszellemhez illeszkedő arculat esetleg ráveheti a tömegeket, hogy átértékeljék az oldal szerepét. Azonban ehhez nem elég a logót megváltoztatni, a mögötte lévő cégnek is át kell alakulnia. Erről egyelőre viszont nem esett szó.

A logóváltásra épülő kampány pedig kifejezetten elhibázottnak hat. Ahelyett, hogy drasztikus változást kommunikálnának, a 30 napon át elhúzódó variációk tétovaság érzetét kelthetik. Ráadásul az új dizájnok nem különböznek eléggé a régitől, egymástól pedig még kevésbé. Maradt a lila szín, és a kifejezetten régimódinak ható felkiáltójel is. Mindeközben a Google rutinszerűen cseréli le logóját különleges alkalmakkor, egész rajongótábort építve a Google Doodle köré. Ehhez képest a harminc, közel egyforma Yahoo logó az unalom tengere. Mintha csak valaki a grafikusok által prezentált lehetőségekre tekintve azt mondta volna: „Olyan sokat dolgoztak, miért ne használjuk fel az ÖSSZESET!?”

Egy ponton lett volna lehetőség ezt a kampányt jó irányba fordítani: ha megpróbálják bevonni a felhasználókat. A legegyszerűbb megoldásként akár közönségszavazásra is bocsáthatták volna a logókat, a legnépszerűbbet választva végül. De nem, a Yahoo már kiválasztotta a végleges verziót, addig is legyetek izgatottak huszonkilenc kukába kerülő logó miatt! A cég még nem kommentálta a "kampányt", de kommunikációs szakértők már kifejezték elképedtségüket az utóbbi idők legötlettelenebb megoldása felett. Ezennel mi is csatlakozunk hozzájuk, illetve kíváncsian várjuk, hogyan megy majd a brand újrapozicionálása. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat