5 éves az App Store

Július 10-én ünnepli ötödik szülinapját az App Store- timeline poszterekkel ünnepelnek.

Különleges posztereket kaptak a sajtósok az Apple-től, hogy megemlékezzenek az App Store ötödik születésnapjáról. A poszter tulajdonképpen egy timeline, ami az Apple különböző mérföldköveit fémjelzi.

A képen látható, hogy mérföldkőnek számít 2009. Április 4-e, amikor a népszerű ügyességi játékot, a Doodle jumpot egymilliárdos letöltés emelte első helyre. Nem kellett sokat várni a kétmilliárdos letöltésre sem, amit 2010. Február 12-én jegyzett naplójába az Apple, méghozzá a kissé vad stratégiai játékkal, a ma is népszerű Angry Birds-zel. 

A timeline alkalmazásokkal, mérföldkövekkel és természetesen Apple termékekkel folytatódik, míg el nem ér a poszter legfontosabb mérföldkövéhez, az 50 milliárdos letöltéshez, melyet 2013. Május 16-án regisztrált a Store. Ezt megünneplendő, egy játékot hirdetett akkor az Apple, melynek nyertese 10.000 dolláros App Store ajándékkártyában részesülhetett.

Akad azonban néhány dolog, ami nyilvánvaló okok miatt lemaradt a poszterről. Például, mikor 2010-ben egy wall street-i újságíró reprezentálta, hogy 101 smartphone alkalmazásból 56 kéri le a felhasználó személyes adatait, és használja fel azokat reklámozás céljából a hálózaton- a felhasználók beleegyezése nélkül. A  kiadókkal való kapcsolatteremtés céljából kialakult kellemetlen eset végül megoldódott 2011-ben, amikor az Apple eltörölte a tartalom elérhetőségének az árához való megkötését. Korábban azt tervezte, hogy a felhasználókon keresztül "értékesíti" alkalmazásait.
"A filozófia egyszerű: amikor az Apple új előfizetőt hoz, akkor 30%-os megosztásban részesedik, ha a publikáló hoz egy meglévő, vagy egy új felhasználót az appnak, akkor övé a 100%-os arány, és az Apple nem tud kamatoztatni semmit. Annyit várunk el csupán, hogy ha a publikáló készít egy felhasználói ajánlatot az alkalmazáson kívül, hasonló, vagy jobb ajánlatot, akkor ezt tegye meg az appon belül is, így a fogyasztó könnyen, egy kattintással fel tud iratkozni"- mondta a néhai Steve Jobs.

Mindezt leszámítva az App Store nemsokára 5 éves lesz, sikerült létrehoznia több, mint 900 000 alkalmazást, felhalmoznia 50 milliárd letöltést, amivel 10 milliárd dolláros bevételt hozott a fejlesztőknek és szórakozást mindennapjainkba. Ráadásul ez alkalomból Július 10-én ingyenesen elérhetőek a fizetős tartalmak is a The Verge információi szerint. Köszönjük Apple és boldog szülinapot!  

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat