5 grafikon a mobil reklámköltések jövőjéről

Egyre nagyobb szeletet hasít ki mindenhonnan a platform.

Az Egyesült Államokban a telefonhasználat kezdi megelőzni a tévénézéssel töltött idő mértékét: egy átlagos amerikai 2 óra 57 percet tölt el a mobil képernyőjének a bámulásával. Az eMarketer elemző cég 2016-ra, globálisan, csaknem 2 milliárd okostelefon-tulajdonossal számol. Ezzel pedig egyenes arányban nőnek a mobil hirdetések száma és a ráfordított pénz összege is.

Bár a display reklámokat mostanában az adblocker is húzza, ettől függetlenül a mobilköltések száma egyre nő. Annyira, hogy mobil reklámköltések 2018-ra meghaladhatják a számítógépes reklámköltést.

Globálisan eddig a tévé szekció költi a legtöbbet reklámokra – az összköltések 39%-át –, és ha látványosan nem is, de úgy néz ki ez a szám 2%-ot csökkenhet 2017-re, természetesen a mobil reklámköltések javára.

Ezen az ábrán jól látszik, hogy még mindig mekkora a szakadék – és egy jó ideig ekkora is marad – a két médium közt, viszont a fejlődés mértéke nem mindegy: a mobil reklámköltések idén 52%-kal emelkedhetnek, ez a szám a televíziónál csak 1.2%. Jövőre a globális mobil reklámköltések 68 milliárd dollárra, míg a televíziós reklámköltések 208 milliárdra rúghatnak.

A mobil reklámbevételek nagyjából felét a Facebook és a Google tartja kézben. A pozíciójukat tartani is fogják, de évenkénti kisebb, folyamatos csökkenéssel, amit például a Twitter, a Yahoo és a Pandora fog felkapargatni.

A látogatottság/ költés arányban viszont a mobil platform van a legrosszabb helyzetben. Az Egyesült Államokban a felhasználók idejük 25%-át mobilon töltik, mégis az ottani reklámköltések csupán 8%-át birtokolja a mobil. Ez az arány például a nyomtatott sajtónál 4% időtöltés és 18% reklámköltés.

 

via Digiday

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat