A betűtípus, ami cenzúrázza saját magát

Legalábbis azt a 370 szót, amit az amerikai Belbiztonsági Minisztérium figyel.

Snowdem és az NSA lehallgatási botrány óta mindenki számára nyilvánvaló (ha esetleg eddig nem volt), hogy bizonyos szervek figyelő szemei erősen pásztázzák az internetet potenciális fenyegetés után kutatva.

2011-ben nyilvánosságra került egy lista is, ami 370 olyan szót tartalmaz, amikre kimondottan odafigyelnek a biztonsági kockázatot kereső programok. Többek közt olyanok szerepelnek rajta, mint "Al-Qaeda", "Észak-Korea", vagy "öngyilkos merénylő". De – kevésbé érthető okokból – megtalálható köztük a "segítség" (help), "hó" (snow), és a "disznóhús" (pork) szavak is.

Egy Ljubljanában, majd később Londonban tanuló dizájner, Emil Kozole elkészített ez alapján egy olyan Adobe OpenType betűtípust, amit ha használunk, és ha leírjuk vele az egyik ilyen úgynevezett „kíséret-szót” (spook word), mint például „San Diego”, vagy „létesítmény”, az egy vastag fekete csíkkal kihúzza azt.

Kozole a Seen nevű projektjén 2013 óta dolgozik, miután kirobbant a Snowdem-féle megfigyelési botrány.

A dizájner elmondása szerint „az ötlet nem az, hogy segítse a terroristákat, hanem hogy elindítson egy dialógust, amiben az emberek észreveszik, miért van néhány szó a listán, és néhány miért nincs egyáltalán”. 

via Wired

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat