A CIA térképeken mutatja be, mely termék exportja teszi gazdaggá a különböző országokat

Még mindig a kőolaj a világon legtöbbször exportált termék, de vannak ennél meglepőbb eredményei is a kutatásnak. Tudtad például, hogy itthonról leginkább a gépipari termékeket viszik ki? És azt, hogy hová?

Különleges térképeket készítettek a CIA Factbook-jának (az USA Központi Hírszerző Ügynökségének információs listája, melynek statisztikáit amerikaiak készítették saját felmérések alapján) adatai alapján. A képek azt mutatják be, hogy a világ különböző országai mely termékeikből exportálnak a legtöbbet, vagyis hogy minek az eladásával keresik a legtöbb pénzt. Nem meglepő módon a kőolaj a leggyakrabban exportált termék, többek között Oroszország, Afrika több állama, Indonézia és Dél-Amerika északi része is ebből él. Argentínából jön a szójabab, Indiából a drágakövek, Ausztráliából a szén, Afganisztánból kapja a világ az ópiumot, Belgiumból pedig a csodálatos csiszolt gyémántokat kapja a bolygó gazdagabbik fele.

Most pedig jöjjön a feketeleves. Ha azt hitted Magyarország a Rubik-kocka, a Tokaji vagy a golyóstoll exportjából húzza a legnagyobb hasznot, bizony tévedtél. Kishazánk leggyakrabban külföldön értékesített termékei a gépipari eszközök. Ahogy a szomszédos Ausztriának is. A magyar gépeket legszívesebben a franciák és a németek veszik, ami azt jelentheti, hogy igen jó minőségű árut készítünk. További érdekességek a képgalériában található térképeken:

KÉPGALÉRIA:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat