A csatorna, amelyik sellőt kiáltott

Ha röviden össze akarnánk foglalni az Animal Planet eddigi legmagasabb nézettséget hozó dokumentumfilmjének sztoriját, így lehetne: grönlandi kutatók tengeralattjárójára rátenyerelt egy sellő. Igen. Egy sellő.

Május 26-án, vasárnap adta le leleplező dokumentumfilmjét az Animal Planet, Mermaids: The New Evidence (Sellők: Az új bizonyíték) címmel. A videóban jól látható, amint egy grönlandi tengerkutató csoport éppen hangos tetszésnyilvánítások közepette filmezi az eléje táruló csodás látványt. Majd az idillt megtöri egy sellő (vagy sellőnek látszó ijesztő valami): rátenyerel a tengeralattjáró ablakára, majd tovább úszik. E felvétel köré épül a közel negyven perces dokumentumfilm, ahol az egyik szemtanúval is beszélgetnek, illetve tudósokat is szólaltatnak meg a témában, többek között dr. Torsten Schmidt-et. A hihetetlen videórészletet többször is lejátsszák, ráközelítve a sellő arcára, és felemlegetve bizonyos tavalyi felvételeket, amik szintén a sellők létezését bizonyítják.

Természetesen (sajnos?) a felvétel hoax, ráadásul mondhatjuk, hogy egy jól megtervezett sorozat része. Az emlegetett 2012-es felvételek ugyanis tavalyi Animal Planetes hamis videók ugyanebben a témában (Mermaids: The Body Found), az akkori felfedező (Dr. Torsten Schmidt néven) egy színész, akit szerepének felelevenítésére kértek fel idén is, hogy mint a téma szakértője bírálja el az idei grönlandi felvételeket. Szóval természetesen (sajnos?) az egész megrendezett, egy fantasy dokumentumfilmről van szó.

Az viszont biztos, hogy a tavalyi sellő-filmet csak Amerikában eddig 32 millióan nézték meg, Az új bizonyíték pedig nézettségi rekordot döntött az Animal Planetnél: a sci-fi dokumentumfilmre 3,6 millióan voltak kíváncsiak Amerikában május 26-án. Ráadásul ez volt a legnézettebb műsor a legfőbb célközönség, a 25-54 éves korosztályban. És a sellők népszerűsége töretlen: azóta is tömegek foglalkoznak a témával, és a csatorna adatai szerint másfél millió, a témával kapcsolatos videó látott napvilágot a vasárnapi premier óta.

Egyébiránt az Animal Planetnél nem szokatlan jelenség, hogy a legkeresettebb műsorok nem hagyományos természetfilmek: az előző rekorder egy szintén kitalált lényekről, a sárkányokról szóló film, a Dragons: A Fantasy Made Real volt. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat