A dalszövegre is figyelni kéne

Lassan mi is kezdjük unni a Samsungot, de a világ egyik legnagyobb marketingbüdzséje mindig szolgáltat érdekes pillanatokat. Ezúttal inkább kínosakat.

Amikor valahol egy brainstormingon kiválasztották a Messi főszereplésével készülő új Samsung reklámhoz Lorde listavezető Royals című dalát, minden bizonnyal minden résztvevő baromi elégedett volt. A reklám az új Galaxy Note 3 okostelefonhoz, és a héten már említett, Galaxy Gear okosórához készült.

A forgatókönyv a Messi Alapítvány valós projektjeinek dramatizált verziója. A történet szerint Messi végigsétál egy lerobbant városrészen, és a Samsung termékei segítségével levezényel egy nagyszabású rehabilitációs programot, aminek keretében egy elhagyatott épület helyén egy vadonatúj focipálya nő ki a földből. Mindeközben a környék utcagyerekei gyanakodva figyelik az öltönyös betolakodót – de persze a végén, meglátva Messi arcát, örömtől sugározva lépnek a pálya füvére.

Ez eddig egy kifejezetten átlagos, patetikus hangulatot árasztó reklámvideó. Lehet szeretni, lehet utálni, illetve a szegénység marketingcélokra való felhasználásán vitatkozni. Az például különösen elhibázottnak tűnik, hogy maga a reklám egy pillanatra sem utal arra, hogy a Messi Alapítvány tényleg kivitelez ehhez hasonló rehabilitációs projekteket.

Na de a zene. A jelenleg a Billboard Top 100 listáját vezető Royals egy tizenhat éves új-zélandi énekesnő dala, ami a popzenében jelenlévő végletes materializmust utasítja el. (Akit bővebben érdekel, itt olvashat bővebben Lorde-ról.) A készítők biztos úgy gondolták, hogy ez remekül fog menni az utcagyerekek témájához – de mégis csak egy 300 dolláros okosórát, és egy hozzá tartozó, kártyafüggetlenül 700 dolláros telefont reklámoznak vele. Az ehhez hasonló történetek miatt utálja sok zenész, ha reklámokhoz adják el a zenéjét.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat