A dohány színe barna - gondolatok a nemzeti dohányboltok arculati kézikönyvéről

A bárki számára egy kattintással elérhető, majdnem 170 oldalas dokumentum szövegéből és illusztrációiból szemezgettünk. Nekünk tetszik. És neked?

A júliusban nyíló nemzeti dohányboltoknak egységes arculatot terveztek, mely sokat dobhat országszerte az utcaképeken, már ha olyan lesz az eredmény, ahogy azt az arculati kézikönyv lapjain felvázolták. A magyar dohánytrafikok tervezett külseje a 40-es évek üzleteinek megjelenését idézi. A grafikusok négy alapszínnel dolgoztak, a szöveg fekete, a külső falfelszínek barnák, a táblán és cégéren pedig piros és zöld szín lesz látható. (Természetesen a fehérrel kiegészítve, nemzeti színű sávot alkotva.) A dizájn letisztult, a minimalista stílus jegyeit sorakoztatja fel. A betűtípus egy egyszerű retro jellegű betű, név szerint az Anchor Jack kapitális és kiskapitális változata. A nemzeti dohányboltokon egy tábla, illetve egy kerek cégér hirdeti majd, hogy ott lehetőség van cigarettát vásárolni.

A beltéri falfelületek, valamint a padló bézs színt kap, míg a bútorok sötétbarna színűek lesznek. Minden dohánytrafikban kötelező kitenni egy digitális plakátot, melyen prevenciós- és reklámanyagokat kell majd megjeleníteni. A dohányboltok logója látható lesz a kihelyezett szemeteseken, a lábtörlőn, de még a pénzátadó tálcákon is.

Osztrák szomszédainkkal ellentétben, a magyar tervezőgrafikusok nagy gondot fordítottak a nemzeti dohányboltok külsejére. Míg Ausztriában elég kitenni egy egyen cégért a már korábban kialakított üzletre, itthon hatalmas átalakításokat kell eszközölnie annak, aki koncessziós szerződést nyert. Bár önmagában az osztrák cégér az impozánsabb, a többi elemmel kiegészülve mégis a magyar trafikok fognak jobban mutatni. (Igaz, hogy a magyar változat közepén látható T betű elsőre értelmezhetetlen, hiszen mindenkinek a tanulóautókra ragasztott kék T betű jut róla eszébe, pedig a megoldás egyszerű: T, mint Trafik.)

A nemzeti dohányboltok arculati kézikönyve (a maga 170 oldalával) körülbelül négyszer hosszabb, mint egy nagyobb vállalat arculati kézikönyve, amely körülbelül 30-40 oldalas. Kíváncsiak voltunk, hogy ennek mi lehet az oka, így alaposabban átböngésztük. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tulajdonképpen minden épülettípusra megterveztette az ideális üzlet megjelenését bemutató grafikát. Megnézhetjük, hogyan fest majd ez a dizájn pavilonon, utcai üzleten, kis utcai üzleten, és ezekhez külön kirakatminta rajzokat is nézegethetünk. A 100. oldal után elkezdődik a portál engedélyezési segédlet, melyben kitérnek az építkezésre, valamint városonként elolvashatjuk a helyi építési szabályzatot is. A nemzeti dohányboltok kirakatában nem lehetnek olyan tárgyak, amelyek a járókelőket a dohányzásra emlékeztetik, így a vízipipa, a cigarettatárca és az öngyújtó is tiltólistán szerepel. A "nyertesek" a kötelező átalakításokat saját zsebből fizetik.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat