A Droga5 és a Moto X

A Moto X okostelefon feladata, hogy visszahelyezze a Motorolát a térképre. A vállalatot birtokló Google hatalmas összegeket öl a kampányba, lássuk, mihez kezd vele a Droga5.

Emlékszel még arra, amikor a pengevékony Motorola RAZR volt a telefonos menőség csúcsa? Közel kilenc éve debütált az ikonikus telefon, és azóta nagyot fordult a világ. Az iPhone újradefiniálta a divatkiegészítőként is működő telefon fogalmát, a Motorola pedig szép csendben kezdett eltűnni. Még az se keltett túl nagy hullámokat, amikor a Google felvásárolta. Az új tulajdonosnál bizonyára még emlékeztek néhányan azokra az időkre, amikor valamire való amerikai sorozatban a főhős nem mászkálhatott RAZR nélkül, és a jelek szerint feltett szándékuk régi fényébe emelni a brandet. Az már a sors fintora, hogy az újjáéledés zászlóshajója nem az egyenesági leszármazottnak tekinthető Droid RAZR, hanem a vadonatúj Moto X.

A feladat tehát adott, a Google pedig semmit sem bíz a véletlenre. A Wall Street Journal szerint nagyjából 500 millió dollárt, vagy akár többet is költenek a Moto X marketingjére. Ez több mint akár az Apple (333 millió), akár a Samsung (401 millió) teljes mobil eszközökre elköltött éves marketingbüdzséje, mindössze egyetlen termékért. A mérnökök és dizájnerek már megtettek minden tőlük telhetőt, innen nagyjából minden a marketingen múlik.

A kihívással pedig a new york-i Droga5 birkózhat meg. David Droga ügynöksége csupán 2006-ban indult, de a korábban a Saatchi & Saatchi-nál és a Publicis Worldwide-nál dolgozó szakember nagyban tervezett. Rögtön az első munkájuk nagydíjat nyert Cannes-ban, majd a Pumával dolgoztak, 2011-ben pedig a Coke Zero vezető kreatívjai lettek. Ilyen háttérrel nem csoda, hogy elnyerték a Moto X kampányát is.

A kampányt július 3-án, egy print hirdetéssel nyitották, pont a Függetlenség Napjára időzítve. A kifejezetten hosszú copy összefoglalja a kampány meghatározó pontjait. A "Designed by you. Assembled in the USA." tagline egyszerre emeli ki a személyre szabhatóságot és a hazafias hozzáállást, valamint csavar egyet az Apple "Designed by Apple in California" mottóján is. Persze nem volt nehéz észrevenni, mint azt rosszmájú kollégák meg is tették, hogy mindez mennyire hasonlít az Apple egyik imázskampányára.

A következő lépés az online videokampány indítása volt, elsősorban az új készülék feature-eire kihegyezve. Szinte mindegyik videó a telefon számtalan színvariációjának bemutatásával zárul, ezzel kibontakoztatva a személyre szabhatóság témáját. Ettől eltekintve nem sokban különböznek az átlagos, konkurens videóktól, amik sorra bizonyítják, hogy az ő termékük miben jobb. Azonban itt jelenik meg először a hangvezérlés, a színvariációk melletti másik döntő érvként.

Ez lett a napokban bemutatott TV szpotok fő témája is. A "lustatelefon" névre keresztelt kampány a konkurenseket ekézi, mert azok állandóan kikövetelik az érintést, szemben a mindig gazdájára fülelő Moto X-el. A szpotokat egy nappal az új iPhone-ok leleplezése előtt publikálták online, és mindössze három nap alatt 7 milliós nézettséget szedett ösze a legsikeresebb. És mindezt azelőtt, hogy a Twitter Promoted Trendsébe is benyomta volna a Google.

A pénzügyi úthenger mindenesetre készen áll arra, hogy a földbe döngölje a konkurenciát. Ha a Droga5 a Lazy Phone-hoz hasonló, vírusszerű terjedésre is alkalmas szpotokkal tud még előállni, akkor a siker borítékolható lesz. Mi kíváncsian várjuk, hogy mivel támadnak ezután, az igazán izgalmas pedig majd az eladási adatok érkezése lesz.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat