A Facebook gyakorlatilag lopja a nézettséget

Az In a Nutshell meg is mutatja, hogyan.

A népszerű tudományos témájú animációkkal foglalkozó YouTube csatorna tegnap tette közzé ezt az öt perces videót, amiben elmagyarázzák, hogy mekkora probléma van a közösségi oldalon található videókkal.

Azt tudjuk, hogy elég nagy verseny folyik a legtöbb, social platformon napi szinten megtekintett videókért a Snapchat (napi 6 milliárd) és Facebook (napi 8 millárd) között, ami nem is csoda, hiszen jelenleg ez az online reklámpiac leggyorsabban fejlődő és legtöbb profitot hozó szegmense. Csakhogy a Facebook nem teljesen tisztességes eszközökkel éri el az óriási számokat.

Először is, az sem egészen tiszta, ahogyan a Facebook a nézettséget számolja. A hírfolyamokon megjelenő videók  ebből is a saját formátumát helyezi előnybe az oldal – most már automatikusan elindulnak, és az is megtekintésnek számít, ha hang nélkül 3 másodpercig mennek folyamatosan. Ez akkor is megtörténhet, amikor valaki kicsit lassabban görget, olvas az oldalon.

A másik nagy gond, amire az In a Nutshell felhívja a figyelmet, az a mások által feltöltött kontent lenyúlásának, újrafeltöltésének helyzete. Ilyen módszerrel nagyon könnyen meg lehet pörgetni a népszerűséget vagy feltornázni a reklámbevételeket, amivel nem csak a tolvaj, hanem maga az oldal is igen jól jár.

Bár a Facebook már jó ideje próbálkozik a jogtalanul használt tartalmak szűrésével, de idáig nem született épkézláb megoldás. Az ellopott saját tartalom leszedetése csak egy hosszas és agyonbonyolított procedúrával lehetséges.  A folyamat napokat vesz igénybe, ami egy internetes videó élettartamának, relevanciájának nagy részét kiteheti. Arról nem is beszélve, hogy az eltelt napok alatt a számok felpörögtek és videót meg aki akarta, már megnézte.

Így néz ki tehát a helyzet nagy vonalakban, a további részletekért és a színvonalas animációért mindenkinek erősen ajánlom a videó megtekintését.

via Motherboard

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat