A Facebook hirdetés lenyomta a sajtóhirdetéseket

A kkv-k tíz legszeretettebb marketing eszközei közé került a Facebook hirdetés, a sajtóhirdetés pedig kiesett. A nagyvállalatoknál ennek a fordítottja tapasztalható. 

A Marketing Commando felmérést készített szeptemberben a kis-, közép-, és nagyvállalkozások tíz kedvenc marketing eszközét keresve. A kkv-k top 10-es listájára hat online eszköz is felkerült. A lista ötödik helyét meglepő módon a Facebook hirdetés foglalja el, ami ezzel hat helyet javított a tavalyi eredményeihez képest. A válaszadók 34%-a válaszolta, hogy használja, míg 2012-ben 22% volt ez az arány. Ezzel a Facebook minden eddiginél sikeresebben vette rá a kisvállalatokat hirdetési felületeik használatára.

Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója elmondta, hogy "ebben több tényező is szerepet játszott: a Facebook divatos, ugyanakkor olcsó és mérhető – ez már önmagában is vonzó. Emellett nem elhanyagolható a cégvezetőt érő közösségi hatás: a kisvállalkozó ugyanúgy fogyasztója, azaz nézője és olvasója a Facebook-nak, mint bárki más és rendszeresen látja az övéhez hasonló cégek reklámjait.” Az sem ritka, hogy a kisvállalkozás vezetője konkurenseinek hirdetésébe fut bele a közösségi oldalon, ráadásul mivel az emberek nagy része a munka mellett is állandóan online az oldalon, mindig nagy a kísértés a kipróbálásra.

A sajtóhirdetés idén be sem került a kkv-k top 10-es listájába. A kisvállalati hirdetők száma nem változott, inkább más eszközök előtérbe kerülése okozta a változást. Egyébként az, hogy a listán nem szerepel még nem azt jelenti, hogy nem használják, 20% ugyanis közülük is hirdet ilyen módon. Bár a tavalyi számhoz képest 2%-kal csökkent az arányuk.

A Facebook hirdetés tehát rohamosan növekvő népszerűségre tett szert a kkv-k körében, éppen a sajtóhirdetéssel szemben. A közösségi oldal kínálta lehetőségeket az 50 millió forintnál kisebb árbevételű cégek szeretik igazán, 40%-uk válaszolta azt, hogy hirdetnek ily módon. Érdekességként elmondható, hogy minél nagyobb árbevétellel rendelkezik egy cég, annál kevésbé használja a Facebook-ot, míg a sajtóhirdetést egyre inkább előnyben részesíti. A 200 millió forint fölötti árbevételű cégek top 10 marketing eszközei között pedig már ott sincs, míg a sajtóhirdetés igen!

A kkv-k listájára felkerült hat online marketing eszköz közül még mindig a honlap a vállalkozók szeme fénye, ezt 78%-uk használja. A megkérdezettek 59%-a rendelkezik céges Facebook oldallal, 45%-uk ajánlásokkal van jelen, 36% pedig Google Adwords hirdetést használ.

A kkv-k tehát a mindenki által a leggyakrabban használt eszközökre hagyatkoznak, a honlapra, Facebook profilra, hirdetésre, ajánlásra, míg a nagyoknál jelentős a direkt értékesítést célzó és a tömegmarketing eszközök használata. "A Facebook révén még kisebb befektetéssel lehet eredményesen reklámozni, ami tömegesen teheti elérhetővé az online hirdetések használatát a kisvállalkozásoknak"- tette hozzá Wolf Gábor.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat