A Facebook kék, a Starbuck zöld, a Coca-Cola piros-fehér. De miér’?

Most megtudhatsz egyet s mást a márkák színeinek eredetéről. 

Az, hogy milyen színekkel operál egy cég, amellett, hogy valamilyen vállalati arc poeticát, vagy látásmódot mantráznak ezen keresztül, merően meghatározhatja a fogyasztókkal kialakított kapcsolatot is – erről bővebben a multiszenzoros marketingről szóló cikkünkben olvashattok.

De honnan erednek a nagy cégóriások logószínei? Miért piros a Coca-Cola és miért kék a Facebook?

Derítsük ki!

  • A Google szívárványszínű logója a cég jófej játékosságát hivatott kifejezni. A felirathoz első sorban alapszíneket használtak fel, de az l betű mégis kevert színű. Ezzel azt akarták sugallni, hogy a Google annyira király, hogy még a szabályokat sem követi. Watch out!
  • A BMW – a hiedelemmel ellentétben – nem azért kék fehér, mert egy égen pörgő propellert szimbolizál (ez mégis kinek jutott az eszébe?), hanem egyszerűen csak ezek Bajorország hivatalos színei.
  • A Cadbury lilája egy tagadhatatlanul angolos döntés volt, ugyanis mikor a cég bemutatta új dizájnját a 20. században, éppen Viktória királynő uralkodott, akiknek történetesen ez volt a kedvenc színe.
  • A Facebook színválasztási indokait szerintem senki sem találná ki, még sokadik próbálkozásra sem. Zuckerberg azért választotta a kék színt cégének, mert vörös-zöld színtévesztő és elmondása szerint ez számára a leggazdagabb szín, mivel mindent kékesen lát.
  • A Shell nem azért piros-sárga, mert valóban létezik egy ilyen kagylófaj (mondjuk ki tudja, nem vagyok tengerbiológus), hanem mert egyrészt, mikor 1915-ben elkezdtek terjeszkedni, így szerettek volna kitűnni a konkurens vállalatok közül, másrészt pedig az erős spanyolországi kapcsolatokat szerették volna ezzel kifejezni.
  • A Starbucks zöld sellője egy egészen csavaros történet során született meg. Mikor Howard Schultz, CEO otthagyta a Starbucksot, mert nem voltak hajlandóak az eszpresszót felvenni a menübe, megalapította az Il Giornale kávébrandet, aminek a logója zöld volt. 1987-ben visszakerült hozzá a Starbucks – a menüre pedig felkerült az eszpresszó –, az eredeti barna szirén és az il Giornale logók összevonásából pedig megszületett a ma is használatos embléma.
  • És azt tudjátok, hogy miért piros-fehér a Coca-Cola? Mert az 1890-es évek közepén a cég vörösre festette a szirupos hordóit, hogy az adóellenőrök könnyebben meg tudják különböztetni az alkoholos hordóktól szállítás során. A Coca-Cola első, 1924-es magazinját is „The Red Barrel-nek”, azaz A Vörös Hordónak nevezték el emiatt.

via Business Insider

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat