A fenntartható font

Ryman Eco névre hallgat a legújabb, legszebb, legfenntarthatóbb font a világon!

A „design” és a „kézműves” (míves) szavak mellett hatalmas húzónév a divatos kifejezések listáján a „fenntarthatóság” is. Bár a szavak jelentésével alapvetően nem lenne semmi bajom, de az a tendencia, miszerint kicsi világunkban láthatóan már nem lehet eléggé designosnak, kézművesnek (mívesnek) vagy fenntarthatónak lenni, elég nagy ellenszenvet vált ki belőlem. (Hogy ne legyen félreértés, rövidebb magyarázatként annyival szolgálnék, hogy a szavak jelentése igenis elkopik és elértéktelenedik a túlzott használattól, hosszabb magyarázatként pedig Lázár Ervin egy zseniális írásának zseniális részletét ajánlom.)

Tehát fenntarthatóság. Itt a legújabb, figyelmezzetek, fenntartható font! Ryman Eco a neve, itt lehet letölteni ingyen. Egy angliai papíráru cég, a Ryman, valamint a Grey ügynökség tervezte, céljuk pedig az volt, hogy egyrészt pénztakarékos, illetve környezetbarát legyen abból a szempontból, hogy kevesebb tintát vesz igénybe, másrészt pedig legyen sokkal szebb, mint más, fenntartható betűtípusok. Amúgy sikerült: 33%-kal kevesebb tintát használunk vele, mint az Ariallal, a Times New Romannel, a Georgiával vagy a Verdanával, és 27%-kal kedvesebbet, mint a piacvezető fenntartható fonttal. Azt állítják (a brit tudósok, haha), hogy ha a világon mindenki ezzel a betűtípussal nyomtatna, akkor egy év alatt 490 millió tintapatront és közel 15 millió hordó olajat takaríthatnánk meg vele, ami nagyjából 6,5 millió tonna széndioxid-kibocsátásnak felel meg. És mellesleg tényleg szép is. (A tervezési folyamatban részt vett a Monotype stúdió egyik vezetője, Dan Rhatigan is.)

Kénytelen vagyok azt mondani, engem (az elkopott jelentésű szavak ellenére) meggyőztek; a Grey szombattól minden felületén átáll a Ryman Eco-ra, remélem, egyre több cég követi majd példájukat. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat