A Google visszatér a kínai piacra

5 év kihagyás után újból tényezővé válhat a világ legnagyobb okostelefon-piacán.

2010-ben a Google felfüggesztette szolgáltatásait a kínai régióban a cenzúrázások körül kirobbant viták és a kormányhoz köthető, sorozatos hacker-támadások miatt. A kínai nyelvű keresőmotort eztuán egy hong-kongi domainre költöztették, így kikerült a hivatalos szervek hatásköre alól.

Most viszont a cég egyeztetéseket folytat a kínai kormánnyal, illetve helyi vállalatokkal, annak érdekében, hogy a Google  a közeljövőben elindíthassa egyik speciális app store-ját a térségben.

A bejelentést az Android Wear kapcsán ejtették meg, ami a Google következő hónapban megjelenő Android verziója a különböző hordozható eszközökre specializálva. Úgy tervezik, hogy a kínai fejlesztők által készített Android Wear applikációk bemutatása után indítják majd el a speciális Google Play app store-t az országban.

Az biztos, hogy a Google-nek nem lesz könnyű dolga, mivel mióta kivonult az országból az olyan nagy ázsiai tech-cégek, mint a Tencent, vagy a Baidu jelentős befolyást szereztek a szoftver és applikáció piacon. Az okostelefon-szegmensben is erős a verseny: a múlt hónapban a „kínai Apple”, a Xiaomi lett a legnépszerűbb mobilmárka, mely saját, a Google által nem elfogadott Android operációs rendszerrel és saját app store-ral is rendelkezik.

via Business Insider

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat