A Harry Potter-regények olvasása csökkenti az előítéleteket

Olasz és brit tudósok! Very kutatás! Such eredmény!

Olasz és brit tudósok nagyszerű kutatási témát találtak maguknak és csodálatos eredményre jutottak: a Harry Potter olvasása bizony csökkenti az előítéleteket!

Ez a hatalmas jelentőséggel bíró kutatás úgy zajlott, hogy elsőként 34 olasz általános iskolás gyereket vizsgáltak, akiket a bevándorlókkal kapcsolatos hozzáállásukról kérdeztek. A következő hat hétben részleteket olvastattak velük a Harry Potter-regényekből, majd újra kitöltették velük a kérdőíveket – az új válaszok alapján pedig levonták a következtetést: a gyerekek empátiája nőtt a bevándorlókkal szemben. Ezek után hasonló módon vizsgáltak angol és olasz főiskolás diákokat, és az eredmények itt is az előítéletek csökkenésére utaltak.

A kutatásról publikált tanulmány szerint az olasz gyerekekre nagy hatással volt "Harry Potter pozitív beállítottsága és viselkedése a kisebbségi csoportokkal szemben", és ez érezhetővé vált a mindennapi életben mutatott gondolkodásukban is. A kutatók szerint a Harry Potter-regények fantáziavilágában sokrétűen jelenik meg az előítéletek kérdése. Például Voldemort párhuzamba állítható Hitlerrel az alapján, hogy Voldemort abban hisz, hogy minden hatalmat az "aranyvérű" varázslók kezébe kell adni, míg a "sárvérű" társaikat, valamint a varázstalan "muglikat" és más fantázialényeket el kell nyomni vagy rabszolgasorba kell kényszeríteni.

Félreértés ne essék, semmi bajom a Harry Potterrel (sőt!), és nem akarok belekötni a hiánypótló kutatás eredményébe sem, de a legtöbb mese, beleértve az alműfajokat, a nép- és tündérmeséket, az alapvető emberi erkölcsök példázata. Az pedig, ebből a szempontból gyakorlatilag már részletkérdés, hogy Lázár Ervint vagy Rowlingot olvas a gyerek. Ha olvas.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat