A jövőben már a telefonunk is segíthet a depresszió felismerésében

De egyelőre még csak a jövőben.

Magyarországon a felnőtt lakosság közel 20 százaléka életében legalább egy súlyos (major) depresszión esik át, és minden adott évben a népesség 6-8 százaléka, illetve minden adott hónapban pedig 3-5 százaléka szenved major depresszióban, aminek később akár súlyos következményei lehetnek.

Az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, ezért a Northwestern University viselkedés kutatója, David Mohr készített egy kutatást, amit nem rég a Journal of medical internet research-en publikáltak.

A kísérlethez Craigslist-en kértek fel negyven 19-58 közötti személyt, és két hétig vizsgálták telefonhasználati szokásaikat és a GPS adataikat.

Azért ezt a két szempontot vették figyelembe, mert a depresszióban szenvedő alanyok általában kevesebb helyet látogatnak, nem a szokásos időben hagyják el otthonaikat, vagy éppen érkeznek meg oda, illetve a depresszióból adódó bezárkózottság miatt többet használják a telefont is.
A kísérlet során egyébként 87%-os pontossággal felismerték a depresszív tüneteket produkáló személyeket.

A probléma viszont az, hogy a telefonhasználatot, mint fogalmat nem specifikálták, tehát nem tudni, hogy az illető inkább csak játszott, böngészett, vagy kommunikált is másokkal. Mohr véleménye szerint a depresszió jegyeit mutató tesztalanyok egyébként nem kommunikációra használták a telefont a kutatás során.

Hátrány továbbá, hogy nem mérték fel, a negyven emberből hányan használják munka közben is telefonjukat, pedig ez szintén fontos tényező lenne.

A kutatók szerint is eléggé kezdetleges a felmérés, de legalább láthatóvá vált, hogy lehetséges több ember mobiladatait követni és feldolgozni ilyen szempontok alapján.

Az új kísérlet során már 120 emberrel szeretnének dolgozni, sokkal több kontextust és faktort figyelembe véve.

via Verge, Stressz.blog

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat