A Legsztázis városa- New York Café

Előző írásunkban az A38 volt a porondon, egy egész éjszakás bulizás után pedig mindig jólesik a kávé, és miért ne a világ legszebb helyén hörpintsem fel azt a feketét?

New York Café - A világ legszebb kávéháza

A nívós helyezés a U City Guides internetes utazási kalauz rangsorolásának köszönhető, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a kávéház 2011-ben már elnyerte egyszer a címet. A szakértők mind a külső és belső megjelenést értékelték, az impozáns küllem bizonyára megdobta a pontokat. Nem kevésbé a hely története és történelmi szerepe.

Muszáj volt elrángatnom a barátnőmet, hiszen egy hölgy önmagában nem lép be egy szalonba. A honlapon fellelhető fényképek hatására ki is csíptük magunkat, hogy a társadalmi különbségeket dzsentrik módjára leplezzük. Érdekes, az előzetes helyfoglalás kötelező és a létező összes adatomat rögzítik, már csak a vércsoport hiányzik a felsorolásból. Nagyon nehéz a címnek megfelelően ítélni, hiszen az ember akarva-akaratlanul a szolgáltatást bírálja elsősorban. Budapesti fiatalok lévén tudtuk, hogy az árakat tekintve nem bőségtálat fogyasztunk majd, csupán a hely kedvéért a legolcsóbb kávé is dukál. Remegő térdekkel belépve szinte arcon csap az aranyfényáradat, amit akárcsak egy kiegészítő, szépen ellensúlyoz a pingvinfrakkba öltözött ajtónyitogató személyzet. Egy mosolygó hölgy az asztalunkhoz vezet, majd konstatálja, hogy csupán egy kávét kívánunk fogyasztani. Bámulatos a helyiség eleganciája, és elképesztő, hogy vannak, akik hétköznapi módon megengedhetik maguknak ezt az élvezetet?! A barátnői csevejt hangulatos zongoraszó kíséri, melynek előadója a helynek megfelelően válogat repertoárjából.

A mennyezetet bámulatos freskók ékesítik, melyen velencei csillárok függeszkednek. A csavart márványoszlopok pedig több, kisebb részre osztják a hatalmas teret, így a kávéházból közvetlenül el lehet jutni a ma már hotelként üzemelő belső részbe.  

A túlzottan nyájas pincér ételalátéttel kínál, melyen a kávéház története szerepel. Az írás büszkén dicséri a Hauszmann Alajos készítette New York Palota terveit. Az eklektikus stílusú épületet 1894-ben adták át. Kiderül, hogy a kávéház minden rétegnek helyt adott, hivatali viták, női szalonok és szerkesztőségi gyűlések egyaránt bonyolódtak a Karinthy által „Nyehó”-nak emlegetett palotában. A híres Nyugat szerkesztősége is itt ülésezett egykoron, melyre a márványkőből emelt pódium a Nyugat felirattal emlékeztet.

Bámulatos ez a pompa, azonban a szolgáltatás már kevésbé kielégítő. Hiába iszom a mogyorós kapucsínóm egy aranybevonatos bársonyszékben, ha a bögre, amit fogok éppenhogy langyos, és az íz, amit érzek, teljesen átlagos. A kiszolgálás sem a leggördülékenyebb. A kezdetben még hízelgő pincérfiú a számla kérésekor hirtelen a sznobizmus példaképévé válik és élesen szegezi nekünk a kérdést: „készpénzzel, kártyával fizetnek, vagy esetleg maradnak takarítani?” Nem hiszünk a fülünknek, mégis mit képzel ez az alak? Végül leszögezzük, hogy készpénzzel kívánunk fizetni, és elhatározzuk magunkban, hogy ezért biztosan nem kap már borravalót. Illetve nem kapott volna, ha nincs egyből kiszámlázva a szerviz díj. A szolgáltatást kifizetjük, vegyes érzésekkel távozunk arról a helyről, ahol eddig a legdrágább kávénkat ittuk. Ha csak a címre összpontosítunk, melyben a világ legszebb kávéháza áll, azt kell mondanom, hogy helytáll, viszont, ha összességében kéne osztályoznom a kávéház nyújtotta élményeket, egy erős közepessel végezne az értékelésen. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat