A Mattel és Barbie reklámtörténelme

Tudtad, hogy a Barbie forgalmazója, a Mattel mindössze 14 éves volt, amikor a baba berobbant a köztudatba? Lehet, hogy ő volt az első tinimami?

1945-ben, Dél-Kaliforniában, egy garázsból kialakított műhelyben kezdődik a Mattel története. Ruth és Elliot Handler, valamint barátjuk Harold Matson közös vállalkozást jegyeztetett be, Mattel néven. Az újonnan alakult cég fából készült képkereteket készített és árult. A kreatív házaspár hamarosan babaházba való bútorokat kezdett farigcsálni a keretek készítése során visszamaradó törmelékfákból. Nem kellett hozzá sok idő és a bababútorok árusítása nyereségessé vált. Harold Matson ekkor eladta érdekeltségeit a cégben a párnak, és kilépett. Handler-ék ettől kezdve a játékkészítésre fektették a hangsúlyt, a Mattel játékgyártóvá avanzsált.  Szlogenük évtizedeken át változatlanul úgy szólt: "You can tell it's Mattel, 'cause it's swell!" (Ránézésre megmondhatod, hogy Mattel, mert olyan klassz!) Az első híressé vált játékuk egy gyerekméretű ukulele, a Uke-A-Doodle volt. (A zenés játékok sorában is ez volt az első, 1947-ben dobták piacra.)

1955-re a Mattel olyan sikeressé vált, hogy a játékokat már a Mickey Mouse Club-ban reklámozták. Ugyanebben az évben jelent meg az első tölthető játék pisztoly is, ami sokakat felháborított. Ez persze nem csoda, hiszen a reklámban a kis Billy elefántokra lövöldöz.

A Mattel 14. életévében, 1959-ben Ruth Handler Barbara nevű lányát nézte, amint az papírból kivágható és öltöztethető babákkal játszik. Arra gondolt, milyen jó lenne, ha a gyerek egy igazi babát öltöztethetne divatos női ruhákba. Ekkor született meg Barbie, a filmsztárokat megszégyenítő külsővel és elegáns ruhatárral megáldott csoda-játékbaba. Íme Barbie bemutatkozó reklámja!

Senkinek nem kell mondani, hogy a készítő lányának becenevét viselő baba mekkora sikert aratott már debütálása után nem sokkal. Hát még az elkövetkező években! Barbie nem sokáig maradt szingli, hamar rátalált a "barna" herceg, Ken, aki Handler-ék másik gyerekének nevére hallgatott. Őt 1961-ben mutatták be. (Belegondolva nem furcsa egy kicsit, hogy a világtörténelem legszerelmesebb játékai a való életben testvérek?)

Barbie családja a hatvanas években még két taggal gyarapodott. Megjelent Barbie legjobb barátnője Midge (1963), akivel "meglepő" módon ugyanazt a ruhaméretet hordták, valamint Skipper (1965) Barbie húga, aki valamivel kisebb volt és saját ruhatárral rendelkezett. A Barbie-történelemben először neki volt hosszú, egyenes, fésülgetni való, szőke haja.

1968-ban a Mattel előállt egy újabb csodálatos játékkal, ezúttal a kisfiúkra gondolva. Ez nem volt más, mint a Hot Wheels kisautók! Az 1:64-hez arányban kicsinyített, designer, színes, guruló kisautók, hamar a gyerekek kedvenceivé váltak. A valódi autók apró másait ma rengeteg felnőtt és gyerek gyűjti világszerte. "Több, mint 41 millió gyerek nő fel évről évre a Hot Wheels márkával, így válva elhivatott és hűséges gyűjtőkké felnőttként." - írja a Mattel weboldala.

Szintén 1968-ban dobták piacra Barbie afro-amerikai barátnőjét, Christie-t, ezzel is támogatva a rasszizmus elleni harcot Amerika-szerte. (Őt két évtizeddel később még két ehhez kapcsolódó baba követi, a latin Theresa 1988-ban és az ázsiai származású Kira 1990-ben.)

1975-re a befektetők nyomására a hatvanas éveiben járó Handler házaspár kénytelen elhagyni a Mattel-t. Ruth-nál pár évvel később mellrákot diagnosztizálnak. A betegségre reagálva a mellrák elleni küzdelem szószólójává válik. 85 éves koráig küzd a kórral, amelybe 2002-ben belehalt. A befektetők által megkaparintott Mattel 1977-ben belép az elektronikus játékok piacára. Megszületik az Intellvision elnevezésű játékkonzol.

A nyolcvanas években a Mattel ismét társult a Disney-vel, óvodásoknak szánt játékokat készítettek közösen, de megszületett a hiper férfias He-Man izom-baba is. A kilencvenes évek elején, 1993-ban bevezették a Mattel egyik új szerzeményét, a Fischer-Price-t, akik kimondottan az óvodáskori és bébi játékokra specializálódtak. 1996-ban egy megállapodás alapján elkezdték kézzel fogható formába önteni a Nickelodeon-on futó mesék hőseit. 1997-ben Barbie csapata újabb taggal bővült, az elfogadás jegyében megjelent Becky a kerekesszékes baba. 1999-ben negyven éves lett Barbie. Ekkorra már közel másfél milliárd baba kelt el világszerte.

2001-ben elkészült az első animációs rajzfilm, melynek Barbie volt a főszereplője. Ez a "Barbie a diótörőben" címet viselte. Barbie az utóbbi két évtizedben sokat változott. Rózsaszínűbb, mint valaha, színes a haja, úgy öltözik, mint egy popsztár és Hilary Duff-val együtt forgatott reklámfilmet.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat