A megfoghatatlan cigisdoboz és az undorító olíva

Nálunk már csak a dohányzó felnőttek láthatnak cigarettásdobozokat, a kiskorúak, nem dohányzók kimaradnak a vizuális élvezetből, pedig megjelent a színen a dohányzásellenes design. Megmutatjuk!

A világ legtöbb országában egyre durvább eszközökkel igyekeznek visszaszorítani a dohányzást, hiszen az nem csak a dohányos egyén egészségét, de a környezetében élőkét is veszélyezteti. Nálunk főleg a kiskorúak védelme érdekében vezették be a nemzeti dohányboltok rendszerét, amelyek működése kapcsán szigorú szabályokat is hoztak. Mostanra mind tudjuk, hogy 18. életévét be nem töltött személy egy másodpercig sem tartózkodhat a boltban, különben jön a büntetés, de az ajtót sem szabad nyitva hagyni, mert a gyerekek meglátják a cigarettát. Más országokban ez nem okozna gondot, nézze csak a gyerek a dobozokat. Hogy miért? Azért, mert az utóbbi időben számos ötlet született a dohányzásellenes design-ra. Nézzük meg, hogy nézhetne ki egy csúnya, egyáltalán nem praktikus cigarettacsomagolás!

A hagyományos marketing termékcsomagolással kapcsolatos elvárásait Eric Askin (tervezőgrafikus, a NASA-nak is dolgozott) teljesen kifordította. Véleménye szerint, ha azt szeretnénk, hogy valamit szívesen vegyenek és használjanak, akkor azt könnyen kezelhetővé kell tenni, ha pedig az ellenkezője a cél, akkor nehezítsünk a fogyasztó dolgán. Éppen ezért az eddig zsebben könnyedén tárolható, felülnyitható, függőlegesen csomagolt cigarettát inkább ilyen, gyémánt alakú borzalomban árusítaná. Az új doboz lényege, hogy nem fér el a zsebedben, vízszintesen helyezkednek el benne a szálak, kényelmetlen megkínálni vele valakit, sőt a márkajelzés se olvasható le róla, míg a polcon fekszik. A gyémánt alakú dobozokat senki nem gyártaná önszántából, így kötelezővé kéne tenni. Ez egyelőre tehát nem fog megvalósulni. Ki mit választana? Nemzeti dohányboltok vagy gyémánt alakú dobozok?

Talán néhányan emlékeznek, hogy 2012. december elsejével Ausztrália vált a dohányzás legnagyobb ellenségévé. Ekkor vezették be ugyanis a magyarul leginkább az egysíkú csomagolás törvényének fordítható előírást. Ez azt jelentette, hogy a cigarettásdobozokról mennie kellett az összes, az adott márkára jellemző színnek, a logónak, sőt a jellemző motívumoknak is. Ennek eredményeképpen született meg Ausztráliában a márka nélküli cigaretta. De akkor mi van most a dobozokon? Rémes képek daganatos, beteg tüdőkről, torokról, de még a Mechanikus Narancs című filmet is felidézik bennünk a „Dohányzás vakságot okoz!”- felirat alatt elhelyezett, kifeszített szemgolyóval. A figyelmeztető szövegeket tartalmazó dobozok fekete, fehér, piros, sárga színén kívül felfedezhetünk egy ötödiket, amitől a gyomrunk is felfordul. Legalábbis állítólag. Ez a szín az olívazöld, amit azért választottak, mert nem szimpatikus a vásárlók számára. Meglepő módon az a verzió, amelyen egy súlyos beteg csecsemő látható, előkelő helyet ért el a Design of the Year 2013 versenyen.

A fent bemutatott két design tehát azért született, hogy elvegye a fiatalok és dohányosok kedvét a füstölgéstől. Ezek is nevezhetők drasztikus megoldásnak, de talán nem érnek fel egy hazai trafikkal. A kérdés már csak az, melyik megoldás szoríthatná jobban vissza a dohányzást és az, hogy a dohányiparban dolgozó marketingeseknek milyen eszközeik maradnak. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat