A nagy Szamos márkatörténelem

Hogyan vált egy szerb kisfiú marcipánrózsáiból Magyarország legszeretettebb marcipánmárkája? Láttál már valaha Szamos reklámot? Ugye, mennyi kérdés merül fel a híres édességgel kapcsolatban?

Talán nem létezik itthon olyan ember, aki ne tudná, mi az a Szamos marcipán. Sokan szeretjük, sokan utáljuk ezt az édességet, de, ami ennek ellenére közös bennünk, hogy büszkék vagyunk erre a márkára. Van azonban jó néhány kérdés, amire csak kevesen tudjuk a választ.

Képgaléria és videó a cikk alján!

Szavits Mladen és Szamos Mátyás

Szavits Mladen szerb fiú volt, akinek ősei a Balkánról menekültek Magyarországra. Valószínűleg innen hozta magával a keleti édességek iránti vonzalmát. Apa nélkül nőtt fel Szentendrén, majd Budapestre költözött, mivel ott kapott cukrászsegédként állást a nagy hírű Auguszt E. József cukrászdájában. A harmincas évek elején aztán itt ismerte meg azt a dán cukrászművészt, aki megtanította neki a marcipánrózsák készítésének módját. A mesterlevél megszerzése után egy darabig még az Auguszt cukrászdánál dolgozott, majd elvállalt egy állást a Gerbeaud-nál. Nagyjából ekkoriban döntött úgy, hogy szerb hangzású nevét magyarosítja, ettől kezdve Szamos Mátyásként ismerték az emberek.

A Szamos, mint márkanév

A marcipán a múlt században is drága csemegének számított, így leginkább tortadíszítésre használták. Szamos Mátyás ennek megfelelően tortadíszítőként dolgozott, szorgalmasan gyártotta a rózsácskákat. A hatvanas évek végére kiváló alapanyagairól és minőségi munkáiról vált ismertté. Emiatt annyi megrendelést kapott, hogy egyedül már nem is győzte ezeket teljesíteni, felesége és három gyermeke vele együtt, éjt nappallá téve gyúrta a marcipánfigurákat. A szakmai sikereken felbátorodva Szamos úgy döntött, önálló családi vállalkozást indít. (Magyarán kilép az állami cukrászati üzemből és biztos megélhetését bizonytalanra cseréli. Felesége a hír hallatán majdnem szívinfarktust kapott.) Kérvényezte is az iparengedélyt, de a kort jellemző módón, ezt elutasították. Szerencséjére a pilisvörösvári tanácselnök odavolt a Szamos marcipánért, így felajánlotta, hogy nyissanak üzemet az ő községében. Így került tehát a neves marcipánmárka gyártóüzeme Pilisvörösvárra, ahol a mai nap is működik. Ettől kezdve beszélhetünk a Szamos marcipánról, mint valódi magyar márkáról.

Cukrászi hitvallás és saját üzlet

"Nem baj, ha drága, csak finom legyen!" - hangoztatta rengetegszer Szamos Mátyás, akit e kijelentése miatt számos kritika ért. Jóakarói azt jósolták a számára, hogy magas árai miatt gyorsan csődbe megy majd. De nem így lett. Olyannyira nem, hogy pár héttel első budapesti üzletük megnyitása után már kígyózó sorok álltak az utcán marcipánra sóvárogva. A Párisi utcában kialakított boltban kezdetben marcipánt és fagylaltot kínáltak a vevőknek. Szamos Mátyás művészi lelkületét, bohémságát és szakmai elhivatottságát jól mutatja, hogy képes volt, akár négyszeres adag igazi vaníliát keverni a fagylaltjához, ha úgy érezte, ettől lesz finomabb az íze. (Igazi vaníliáról van szó, amit abban az időben csak nehezen lehetett beszerezni, ráadásul aranyáron.)

Termékvonal-bővítés

A Szamos Cukrászda nagyon hamar jövedelmezővé vált, így a család úgy döntött, ideje piacra dobni néhány eddig még sosem látott marcipánkülönlegességet. A következő években születtek meg a jellegzetes Szamos marcipántorták és parfétorták.

Rohamos fejlődés, családi vállalkozás

A rendszerváltás után megnyíló piaci lehetőségeket kihasználva a Szamos rohamos fejlődésnek indult. A hazai prémiumkategóriás édességpiac 10%-t fedik le. Gyárat nyitottak Karcagon, 11 édességboltjuk, 13 cukrászdájuk van. Ezek árbevétele 4 milliárd forint! Ennek negyede export. Furcsának tűnhet, de legnagyobb külföldi piacuk a komoly édességgyártási tradíciókkal bíró Ausztria. A Magyarországon évente eladott marcipán 80%-a tőlük származik. Sajnos Szamos Mátyás időközben elhunyt, így felesége és gyermekei vezetik a vállalkozást. Korábban voltak bizonyos pletykák arról, hogy valaki fel akarja vásárolni a céget, de ezek mind alaptalannak bizonyultak.

A legjobb marketing, ha nincs marketing

A Szamosnál a kezdetekben egyetlen fillért sem költöttek reklámcélokra, jó hírük szájhagyomány útján terjedt. Ez ma sem sokat változott, forgalmuk ezrelékében mérhető az ilyen céllal elköltött forintok száma. Mátyás lánya, Szamos Gabriella marketinges végzettség nélkül, megérzéseire és ízlésére hagyatkozva formálja a cég arculatát. Még rendes reklámfilmjük sem készült, egészen mostanáig. Igaz, ez sem az ő ötletük volt. A Magyar Film- és Médiaintézet reklámfilmkészítő tanfolyamán, Géczy Dávid rendező vezetésével, a végzősöknek kellett reklámötlettel előállni. Az egyik hallgató a Szamost választotta. Meg is kereste a vállalatot ötletével, amelyet ott nagy örömmel fogadtak. Az így elkészült első reklámfilmjük a 18-30 éves korosztálynak szól, és az is elképzelhető, hogy az internet után a tévében is feltűnik majd. 

Képgaléria:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat