A nők nem szeretik az ordító majmokat

Körülbelül erre jutottunk, amikor az ENSZ nőügyi szervezetének megbízásából készült megrendítő angol nyelvű kampány alapját magyarul szerettük volna kipróbálni. Ők is, és mi is a Google automatikus kiegészítőjét használtuk. 

Sokan látták már annak a nők védelmében indított kampánynak a fotóit, melyen női arcok szerepelnek, szájukon a Google automatikus kiegészítésével ellátott keresési eredményekkel. A képek azért megrendítőek, mert a teljesen ártatlannak induló kifejezésekből a kereső szörnyen diszkriminatív mondatokat alkot. Beírták például, hogy „a nőknek nem kéne”, amihez a Google azt csapta hozzá, hogy „jogokat adni, szavazni, dolgozni, boxolni”. Négy angol szót elég volt a „nő” szó után tenni, ahhoz, hogy lássuk, mit gondolnak még mindig sokan az állítólag gyengébbik nemről. A Google keresője ugyanis nem csak az általunk korábban felkeresett honlapok alapján keres, hanem a mások által gyakran használt kulcsszavakat is bedobja. (Mielőtt azt gondolnánk, hogy főleg a férfiak között nyüzsögnek azok, akik éltetik ezeket a negatív sztereotípiákat, érdemes elmondani, hogy Magyarországon például meglepően sok nő gondolja úgy, hogy a „konyhában a helye”, azaz elfogadja az alárendeltséget. Tény, hogy itthon a társadalom még mindig inkább kollektivista, mint individualista, ami erősen hat ezekre a „trendekre”.)

A kampány képeit az UNWOMEN (az ENSZ nemek közötti egyenlőségéért harcoló szervezete) rendelte az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában, Dubajban működő Ogilvy kreatívügynökségtől. Feltehetően nem véletlen, hogy egy arab országból indították a szexista sztereotípiák ellen fellépő kampányt, hiszen arrafelé sok helyen a mai napig semmibe veszik azt, aki nőnek születik.

Kíváncsiak voltunk, vajon a Google nekünk is ezeket a mondatokat adja-e ki, hát begépelgettük a kampányfotókon szereplő kifejezéseket. Sajnos angolul van benne igazság, minden variációnál egy vagy kettő a plakátokon is szerepel. Ezután megtettük ugyanezt csak a nő szót a férfire cserélve, ezt is angolul. Erre sok unalmas találat között csak egy negatívat találtunk, de nem is akármilyet. „A férfiakkal úgy kéne bánni, mint a kutyákkal.” Azért ez sem piskóta! Bár ez nem érinti a különböző jogaikat és nagy valószínűséggel kevesebb nő bántalmaz férfit, mint fordítva, azért sokkoló ez is.

Végül az is nagyon érdekelt bennünket, hogy a magyarok mennyire gyakran keresnek a nőkre negatív kifejezésekre. Erre olyan találatokat kaptunk, mint a „nők elsárkányosodása”, „a nőknek van ádámcsutkája”, „a nők nem szeretik a bólogató kutyákat”, vagy, hogy „a nők nem szeretik az ordító majmokat”. (Azt, hogy utóbbiakra vajon milyen okból keres rá a magyar internetező, nehéz lenne rájönni.) Sajnos azonban egy dologban egyetért a hazai és az angolul beszélő netező: „a nők nem tudnak vezetni”

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat