A Nokia bemutatta az első táblagépét

A Lumia 2520 névre keresztelt 10,1 colos tablet mellett két hatalmas, 6 colos telefont is bemutattak, a Lumia 1520-at és az olcsóbb 1320-at.

Az új modelleket az Abu Dhabiban megrendezett Nokia World eseményen mutatták be. Ez a Nokia utolsó megjelenése mobilgyártóként, miután a cég eszközgyártó részlegét felvásárolta a Microsoft. A búcsút mindenesetre igyekeztek emlékezetessé tenni, három új, felső-kategóriás Lumia modellel.

A nagy újdonság persze az első Lumia tablet, a 2520. Legalább egy éve lehetett tudni, hogy a Nokia készül belépni a táblagépek piacára, de a gyártó sokáig csak ködösített. A meglepetések viszont elmaradtak, a Lumia sorozat dizájnját ültették át 10,1 colos méretre. Ennek megfelelően a gép kifejezetten szépre sikerült, és az elérhető vörös, fekete, fehér és kék színek ki is emelik az átlagos táblagépek sorából. A kijelző 1920x1080 felbontást produkál, meglepően jó minőségben. A gép lelke egy négymagos, 2,2 gigahertzes Snapdragon 800 processzor, ami könnyedén mozgatja a Windows RT 8.1 operációs rendszert. A Microsoft Surface-hez hasonlóan a Lumia 1520-hoz is készült kiegészítő billentyűzet, ami két USB-portot, és mintegy 5 órányi működésre elegendő plusz akkumulátort is hozzáad a tablethez.

Nokia Lumia 1520

A Lumia 1520 a Nokia belépője a borzalmas nevű (a phone és tablet szavak összevonásából keletkezett) phablet kategóriába. A hatalmas telefonba egy 6 colos, 1080p felbontású kijelzőt zsúfoltak bele, erősen ellépve az eddig megszokott, 4,5 colos Lumiáktól. A dizájnban itt sem léptek el a beválttól, fényes, polikarbonát hátlap, vörös, sárga, fehér és fekete színben. A telefonban ugyanaz a processzor működik, mint a táblagépben, jelentős erőt biztosítva. A Lumia sorozattól már elvárás, hogy erős legyen a fényképező funkciója, és ezúttal is a PureViewra alapoz a Nokia. A 1520 20 megapixeles kamerát kapott, ami ugyan gyengébb mint a 1020, de így is elég meggyőző.

A 1320 a 1520 pénztárcabarát alternatívája kíván lenni. Ugyanúgy 6 colos képernyője van, de csak 720p felbontást kínál. Négymagos helyett csak kétmagos processzor hajtja, és a kamera is jóval egyszerűbb. A dizájn erősebben lekerekített, de ezektől eltekintve szinte semmiben sem különbözik az erősebb testvértől.

Nokia Lumia 1320

A nagy újdonság, hogy az 1080p felbontás végre megjelent a Lumia készülékeken, és várhatóan átszivárog majd a kisebb modellekbe is. Ez régóta fájó hiányossága volt a Nokiának a versenytársakkal szemben, és valószínűleg erősíteni fogja a piaci pozíciójukat. Az pedig jól látszik, hogy továbbra is a fényképező-kvalitásokra próbálnak koncentrálni, a PureView technológia most már a RAW formátumot is támogatni fogja. Részben ezt erősítheti az is, hogy végre elérték, hogy legyen hivatalos Instagram kliens a Windows Phone rendszerre. Az pedig már a jövő zenéje, hogy a Microsoft mit fog kezdeni ezekkel.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat