A Nutella márkatörténelem

Ez a fenséges mogyorós kakaókrém sohasem születhetett volna meg, ha nem tör ki a II. világháború. 

A mai Nutella ősét 1944-ben találták fel az olaszországi Albában. Ezekben az években a II. világháború miatt a kakaó, és így a csokoládé is hiánycikké vált. Emiatt jutott eszébe Pietro Ferrero cukrásznak, hogy mogyorót keverjen a csokoládékrémbe, így növelve annak tömegét, áremelés nélkül. (Mogyoróból sosincs hiány Olaszországnak azon a környékén.) Ebben a krémben egyébként még hatalmas darabokban volt a mogyoró, és nem Nutellának, hanem Pasta Giandujának hívták. A gianduja egy arrafelé jól ismert karneváli karakter, aki a márka korai hirdetésein is feltűnik.

KÉPGALÉRIA A CIKK ALJÁN!

A Pasta Gianduját kezdetben kis tömbönként alufóliába csomagolták, mint a teavajat. Ezzel csak az volt a probléma, hogy állagra is olyan volt, mint a vaj, így csak egyben, nagyobb darabokban lehetett a kenyérre tenni. A gyerekek persze innentől kezdve egyáltalán nem akarták megenni hozzá a kenyeret, csak a krémdarabokat majszolták el az édesanyák nagy bánatára.

Pietro Ferrero azonban ezt sem hagyta annyiban, és piacra dobta az üveges Pasta Gianduját, amit már könnyedén a kenyérszeletekre lehetett simítani. (Ez volt a Supercrema Gianduja.) A ma ismert csomagolás ekkorra tehát majdnem teljesen kész. A Nutella név 1964-ben váltotta fel a korábbit, mivel az elavult, hosszú és bonyolult volt.

A Nutella népszerűségét nagyrészt annak köszönheti, hogy olcsónak számított a piacon. Egy kiló csokoládé hatszor annyiba került, mint egy kiló Supercrema Gianduja. A hatalmas kereslet miatt az olasz élelmiszerüzletek bevezettek egy új szolgáltatást: a „bekenést”. Bár mulatságosan hangzik, ez mindössze annyit jelentett, hogyha egy gyerek hozott magával egy szelet kenyeret a boltba, akkor a pénztáros valamennyi apróért megkente neki Nutellával. True story.

A Nutella történetének első 40 évében „csak” egész Európát fertőzte meg, az USA-ba még nem érkezett meg. Aztán eljött 1983, és az amerikaiak is kaptak a jóból. Néhány év alatt az egész Egyesült Államok a rabjává vált.

A Nutellánál nagyon büszkék rá, hogy a kence nem tartalmaz mesterséges színezőanyagokat, sem tartósítószert, csak 544 kcal-t 100 grammonként. (Az több, mint amennyi két doboz sörben van!!!) 

KÉPGALÉRIA:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat