A Pepsi Lájkautomatája

A termékminták terjesztése nem sokat változott az elmúlt ötven évben. A belgiumi Pepsinél azonban valamiért megunták a hostesslányokat, és a TBWA ügynökséggel összefogva egy újfajta üdítőitalautomatát hoztak létre.

A Lájkautomata nagyon egyszerű ötletre épül: pénz helyett a Pepsi Facebookos oldalának lájkolásáért cserébe ad ki kólát. Ezt bárki megteheti az okostelefonja segítségével, és a likepepsi.com cím felkeresésével, de a rendszer éberen figyeli, hogy a felhasználó tényleg az automata közvetlen környezetében tartózkodik e. Azokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek okoskészülékkel. Az automatán egy 42 colos érintőképernyőt helyeztek el számukra, természetesen biztonsági időkorláttal ellátva, hogy senki személyes adataival ne élhessenek vissza.

„Ez a termékmintázás új útja, ami úgy lát el információkkal minket, hogy azonnal elkezdhessünk a célcsoportunkkal kommunikálni,” állítja Jan Verlinden, a PepsiCo BeLux marketingigazgatója. Ugyan semmi nem tartja vissza a felhasználókat, hogy a kóla elfogyasztása után egy kattintással visszavonják a Pepsinek adott lájkukat, valószínűleg kevesen fogják ehhez venni a fáradságot. A Pepsinek pedig több ezer profil áll rendelkezésére, akikről biztosan tudják, hogy örömmel elfogyasztottak egy dobozzal a termékükből.

A Lájkautomata először az antwerpeni Beyoncé koncerten debütált, további bevetésekről azonban nem nyilatkoztak az érdekelt felek. Kérdéses, hogy hosszú távon is működik a koncepció? Hiszen a lájkok vadászatát már itthon is többen bekapcsolták a termékmintázás folyamatába, táblagépekkel zavartan hadonászó hostessek képében. A személyes interakció érzete pedig legalább annyit adhat a brandhez, mint egy érintőképernyős szuperautomata.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat