A pizzát mindenki imádja

Az olasz konyha legnépszerűbb eledele, a pizza egyre népszerűbbé válik világszerte. A pizza-piac 78%-át Európa teszi ki. 

A pizza rajongótábora évről évre nagyobb méreteket ölt, a világ minden táját kezdi meghódítani - tette közzé az olasz vendéglátósokat tömörítő FIPE. Pizzát már a kétezer évvel ezelőtt élt pompejiek is sütöttek, és ugyanúgy odavoltak érte, ahogy a mai emberek. A tésztaspecialitás 2012-ben 62 milliárd eurós üzlet volt. A pizza-piac 78%-át Európa teszi ki. Európa négy legnagyobb pizza-faló országa között van Olaszország, Németország, Franciaország és Spanyolország is. A FIPE most úgy gondolja, megfejtette a pizza titkát, melyet közleményükben így fogalmaztak meg: "egyszerű, ízletes, gyors és gazdaságos" Az olaszok hetente 56 millió pizzát pusztítanak be, egy év alatt pedig 3 milliárd is elfogy belőle.

A FIPA még azt is kinyomozta, hogy otthon és a pizzériákban az emberek a kerek formájú pizzát részesítik előnyben, de elterjedőben van a kockára vágott és az utcán árult előre felszeletelt pizza is. Utóbbi szoros versenyben van a többi utcán árult étellel. Az olasz csizmában 42 ezer pizzéria, és 21 ezer utcai büfé működik. Ezeken a vendéglátóhelyeken összesen körülbelül 100 ezren dolgoznak, 65%-uk olasz a többiek észak-afrikaiak vagy kelet-európaiak. Olaszországban egy pizza átlagos ára 6,50 euró, ami nagyjából kétezer forintnak felel meg. A milánói pizza a legdrágább, míg Nápolyban és Reggio Calabria-n a legolcsóbb. (Reggio Calabria-ban egy margherita pizza mindössze 3 euróba kerül.)

A FIPA a fenti adatokkal a szeptember 3-án és 4-én tartott 12. pizza világbajnokságot szerette volna népszerűsíteni. A verseny során a zsűri az alapanyagok mellett a pizza szakácsok kézügyességét is figyeli majd. Bár Magyarország kedvenc étele az Újházi tyúkhúsleves, azért biztosan akad köztünk olyan, aki ma is szívesen ebédelne pizzát. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat