A plázává vált londoni utca

London egyik leghíresebb utcája, az Oxford Street mára a plázákéhoz hasonló életet él. Saját arculata, logója, weboldala van, posztol és tweet-el is. 

A mindössze két és fél kilométeres londoni bevásárló utca Európa legforgalmasabb útjainak egyike. Évente több, mint 100 millióan sétálnak végig rajta, közülük 25 millióan a tengerentúlról, 21 millióan pedig Londonon kívülről érkeznek. Minderre talán az a magyarázat, hogy az Oxford Street-en közel 300 üzlet várja a vevőket. Hogy miért csak talán? Azért mert az üzletek többsége jelen van az érkező turisták országaiban is. Jobb érzés Zara holmit venni Londonban, mint a pesti Árkádban? Bizonyára. Lényeg a lényeg a látogatók imádják az Oxford Street-et, és egész vagyonokat költenek itt el. 2013-ban például várhatóan 5 millió fontot hagynak majd itt. (Ez kb. 1 milliárd 700 millió Ft-nak felel meg.)

Ez a tény pedig nyilvánvalóan nem kerülte el az angolok figyelmét sem, akik az utóbbi időben komplett márkává építették az Oxford Street-et. Készült Oxford Street-es logó, egységes arculat, weboldal, Facebook oldal és Twitter adatlap. (A kommunikációt is egységesítették, megkönnyítve a turisták tájékoztatását.) A weboldalon az üzletek nyitva tartása mellett az aktuális rendezvényekről is olvashatunk. Tegnap kezdődött például egy remek Street Fashion Show, de bulikat is gyakran szerveznek.

Az Oxford Street marketingjét ugyanaz a vállalat menedzseli, amelyik a Bond Street-en és a Regent Street-en is dolgozik. A New West End Company a kilencvenes években alakult azzal a céllal, hogy a London belvárosában található West End kerület látványosságait minél jobban kihasználják, minél vonzóbbá tegyék a turisták számára. A vállalat központja a Regent Street-en található.

Az új arculatot egyébként meglepően dinamikus, erős színek és formák jellemzik. Piros, narancssárga és citromsárga, vastag vonalak mindenhol. A logó az "Oxford" szó x betűjéből lett kialakítva. Rajta az "OX" és a "ST." rövidítések. Első ránézésre nem túl kreatív és sajnos másodikra sem. De a lényeg nem ez, hanem az egység, és arra ez is jó. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat