A reklámok miatt száműzik a kukoricát a mozikból?

Egy nemrégiben végzett kísérlet szerint a pattogatott kukorica rágása immunissá teszi a nézőket a reklámra. Igaz ez?

A németországi Cologne Egyetem tudósai szerint a pattogatott kukorica rágása immunissá teszi a nézőket a reklámokra. Kijelentésüket egy érdekes kísérlet eredményeire alapozzák. A 96 résztvevőt két csoportra osztották, az egyik csapat pattogatott kukoricát, a másik csupán kockacukrot kapott. Ezután beültették őket egy moziterembe, ahol reklámokat kellett nézniük. A vetítés befejeztével kikérdezték őket a látottakról. Nagy meglepetésükre a cukrot evők sokkal nagyobb arányban emlékeztek arra, amit láttak, mint a kukoricások.

Az egyetem tudósai ezt azzal magyarázzák, hogy a pattogatott kukorica rágása segít elnyomni a belső beszédünket. (A kockacukor nagyon hamar elolvad a szájban.) Ez egy olyan észrevétlen tevékenység, amelyet mindannyian nap, mint nap művelünk, olvasás, írás vagy éppen filmnézés közben. Ha akarjuk, ha nem a hallott, látott új szavakat memorizáljuk, a nyelvünk, a szánk észrevétlenül is megformázza ezeket. Ezt használja ki minden új márka, amikor szeretné megismertetni magát a fogyasztókkal. Végeláthatatlanul és idegesítően ismétli önmagát, hogy minél mélyebben véssük a nevet az agyunkba. A rágás azonban megakadályozza, hogy „magunkban” beszéljünk, így sokkal kevesebbre fogunk emlékezni a reklámból, mint azok, akik nem ettek, miközben nézték.

Ez nyilvánvalóan rossz hír a mozikban hirdetőknek, hiszen alig van olyan ember, aki ne enne pattogatott kukoricát ilyenkor. Ráadásul a többség nem bírja kivárni a film kezdetét, már a reklámok és előzetesek alatt is vígan rágcsál. Azt azonban nehéz elképzelni, hogy emiatt bárki is kitiltaná a kukoricát, a perecet vagy a nachos-t a mozikból. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat