A Samsung reklámot csinált a jeges vizes kihívásból

Ez idáig magánemberként és újságíróként is sikerült elkerülnöm a meglehetősen ellentmondásos Ice Bucket Challenge mozgalmat, de ezt nem hagyhatom szó nélkül.

Nyilván mindenki tudja, mi az az Ice Bucket Challenge. Abban a szomorú világban kell élnünk, ahol jelenleg a legnagyobb megosztást generáló tartalmak az interneten abból állnak, hogy emberek öntik le magukat jéggel, minekután felszólítanak (kihívnak) más embereket, hogy ők is hajtsák végre ugyanezt a tevékenységet, KÜLÖNBEN adakozniuk kell az ALS Egyesületnek, ami az amiotrófiás laterálszklerózis ellen küzd. (Mondjuk legalább annyi haszna van a dolognak, hogy emberek milliói keresnek rá az interneten, és tudják meg, hogy mi is ez: egy gyógyíthatatlan, halálos betegség, ami elpusztítja az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejteket – az utolsó stádiumban a beteg már egyáltalán nem tud mozogni, és a légzőizmok is feladják.)

Ahogy azt 444-es kollégáink (akik nyilván elnézően mosolyognának a tituluson, ha olvasnák a cikkeinket) nagyszerűen vázolták, az Ice Bucket Challenge legnagyobb problémája a mozgalom „vagy-vagy jellegéből” adódik. Persze van, aki leönti magát ÉS adományoz, vagy neadjisten CSAK adományoz, de az általános gyakorlat a „húderohadthideg-mekkorapoén-mostmegszívjákazismerőseimis” hozzáállás, és majdnem olyan, mintha tenne az ember valamit az úgynevezett Jobb Világ érdekében, csak mégsem. Erre mutatott rá például Charlie Sheen is az alábbi videóval:

De állítólag az adománygyűjtés nagyon sikeres, és ha félreteszem a cinizmusomat, akkor még akár valami olyat is mondhatok a kihívásról, hogy van értelme.

És akkor jön a Samsung és REKLÁMOT CSINÁL egy karitatív mozgalomból. REKLÁMOT! Itt van a videóban a Samsung Galaxy S5, amit leöntenek jéggel, majd kihívja az iPhone 5S-öt, a HTC One M8-at és a Lumia 930-at, hogy csinálják utána, ha tudják. (Reméljük, ennél több eszük lesz az ottani marketingeseknek.) Mindezt úgy, hogy a szpotban egy fikarcnyi utalás sincs arra, hogy miért öntik le a telefont, vagy hogy amúgy a 2013-ban összesen 178 milliárd dollár összbevételű cég mennyi pénzt ajánl fel az ALS betegség kutatására. Ez a videó egész egyszerűen egy reklám: nézzétek, a Galaxy S5 vízálló. (És ezen az sem változtat, hogy az ALS Egyesület Twitterének tanúsága szerint a Samsung egy „nagylelkű” adománnyal járult hozzá a kutatásukhoz.)

Bizonyára azt gondolták, irtó jófejek, ami akár sikerülhetett is volna, csak mégsem.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat