A Sport szelet 60 éve - márkatörténelem

Tudtad, hogy a ma 60 éves Sport szelet reklámjából ismert imádnivaló jamaikai srác eredetileg a norvég Mars csokit reklámozta?

Ma, augusztus 24-én szombaton tölti be 60. életévét a magyarok legzöldebb és legrumosabb csokija, a Sport szelet. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk hát róla mindent, ami csak történt vele az elmúlt hat évtizedben. Kezdjük rögtön a márka 1953-as születésével.

A Sport szelet (korábban MHK Sport szelet, a régi csomagolásról készült képen látszik a felirat) mindössze négy nappal a Népstadion nagyszabású megnyitója után robbant be a köztudatba. Az ötvenes évek elején a Magyar Dolgozók Pártja szovjet mintára elindította az MHK kampányt, azaz a "Munkára, harcra kész!" megmozdulást. Ez más és más sportágakból álló összetett próbákra épült. A jelentkezők különböző sportágakban, különböző szinteket teljesíthettek, ezért jelvényt kaptak. Ezeket futással, úszással, kerékpározással, gyakorló kézigránátdobással, kislabdahajítással, függeszkedéssel, laposkúszással szerezhették meg.) A cél a tömegjellegű testedzés meghonosítása és a testnevelési rendszer megreformálása volt. (De nyilván egyfajta katonai kiképzésnek is szánták.) A Sport szelet tehát ebben a sportközpontú időszakban született és vált sikeressé.

A 25 grammos, rumos, kakaós, étcsokoládéval bevont szeletet kezdetben alufóliába tekerték, majd zöld papírba csavarták. A papíron egy diszkoszvető volt látható, amint élete nagy dobására készül. A zöld színt egyébként Ferencvárosból hozta magával a csoki, melyet a Csemege Édesipari Vállalat gyártott. A csokipapírokat az Állami Nyomdában készítették. Az ötvenes évek végén egy Sportszelet 1 Ft-ba került.

A Sportszelet a 70-es évek végére olyan népszerűvé vált, hogy a kereslet kielégítéséhez már a gyártóegységek vezetői is beálltak dolgozni, sőt harmadik műszakban még az osztályvezetők is csokoládét készítettek. (Ekkoriban még kézműves csoki volt a Sportszelet, így nagyjából minden kézzel készült a folyamat során.) Ebben az évtizedben körülbelül 1,20 Ft-ba került egy szelet.

1993-ban a Csemege Édesipari Vállalatot megvásárolta a Kraft Jacobs Suchard Kft. Ekkor megváltoztatták a márka arculatát, a diszkoszvetőt száműzték, maradt a zöld és sárga szín. A csomagolás technikája még egy darabig a régi volt. A kilencvenes években megjelent a Sport szelet XL, amely 12 grammal több csokit jelentett a rajongóknak. 2002-ben piacra dobták a Sportszelet XXL tejes csokoládét. Ezekben az években ismerhette meg a magyar közönség a segítőkész jamaikai srácot, aki minduntalan bajba sodorta maga körül az embereket. Erre a sportkocsi zúzó reklámra biztosan emlékeztek Ti is. A szlogen: "Sport szelet. Ha kell egy kis energia!" Ezen és ezen a linken másik két ilyen reklámot is megnézhettek!

És akkor most álljunk meg egy szóra. Ugye azt hitted ez egy magyar reklám? Igen? Hát nagyot tévedtél. A videót valójában a norvég Mars csoki, a Japp népszerűsítésére forgatták. Az alatta hallható zenét pedig egy híres norvég filmzeneszerző komponálta. A szám előadója és címe nem más, mint: Geir Bøhren & Bent Åserud - Karneval I Oslo - Karnevál Oslo-ban. A Japp szlogent is érdemes megvizsgálni: "Extra energia, ami előremozdít téged!" Hoppá Sport szelet! Csak nem elcsentünk egy-két ötletet?

A márka kommunikációja az utóbbi években nagyon profivá vált. 2008-ban például leforgatták az alábbi remek nosztalgia reklámfilmet, melynek szlogenje: "Az energia nem vész el, csak átalakul" A film végén megjelenik a csomagoláson a diszkoszvető, mintegy alátámasztva a fenti állítást. Az alatta hallható zenére is felfigyelnek a magyar fülek, hiszen ez a Mirr-Murr főcímdalának átdolgozása.

2009-ben aztán jött szegény Laura, akinek sehogy nem sikerül emlékezni a nevére. Legalábbis Sport szelet nélkül. Az ekkori mottó: "Sport szelet, indítsd be az agyad!"

Tavaly ismét újítottak a márka marketingesei, és elindították az unalom ellen küzdő Sport szelet kampányt. Számos fesztiválon vesznek részt, mókás videókat forgatnak. Az unalmas helyekből érdekes sportcentrumokat varázsolnak, mint például ebből az orvosi rendelőből. Az új és jelenleg is használt szlogen: "Sport szelet, csinálj sportot az unalomból!"

A Sport szelet augusztus 24-én, a 60-as villamoson, azaz a Fogaskerekűn ünnepli 60. születésnapját, olyan sztárokkal, mint az Animal Cannibals, Pindroch Csaba, Lola vagy a világbajnok vízilabdázó Madaras Norbert. Az esemény Facebook oldalán mindent megtudhattok.

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat