A szelfiejeid aranybányák egyes cégeknek

Remélem, a mai ebédedről lőtt képeden szépen mosolyogtál, és jól látszik az üdítőd márkája is. Valaki ugyanis jó pénzt fog fizetni érte egy cégnek, amiről még csak nem is hallottál. Mostanáig.

A személyes adataink védelméről szóló vita már azelőtt véget ért, hogy elkezdődhetett volna: kollektíve úgy döntöttünk, hogy a Google és a Facebook szolgáltatásaik ingyenessége ellenében gyakorlatilag azt csinálnak az adatainkkal, amit csak akarnak. Ami újdonság lehet, az a harmadik fél megjelenése. A jelenség valahol az ártalmatlan és a félelmetes között egyensúlyoz egyelőre, de hosszú távon egyértelműen az utóbbi kategóriába kerülhet. Még az érintettek szerint is.

Itt van például a Ditto névre hallgató startup, akik arra specializálódtak, hogy az Instagramra, Twitterre és Tumblr-re feltöltött képeket elemzik márkák szempontjából. Ez jelenleg arra korlátozódik, hogy elég jó pontossággal ismernek fel logókat képeken, amit utána nagyon egyszerű kontextusba helyezhetnek: mosolyogsz-e a képen vagy sem. Ez már-már nevetséges mód egy brand kedveltségének megállapítására, de nem is ez az igazán fontos. Az izgalmas felfedezések ott kezdődnek, hogy a képek alapján kiderült, hogy az amerikai tinik a Gatorade-et nem sportolás után, hanem simán az ebédhez fogyasztják. Megérte milliókat elkölteni sportolók szponzorálásra ezek szerint.

Egyébként a mostanában elterjedt, "töltsd fel a saját képedet ezzel a hashtaggel" kampányok is hasonló céllal működnek. Ott viszont legalább valami sejtése van a felhasználónak arról, hogy bizony az egész marketingosztály a képeit fogja bámulni. Persze mondhatnánk, hogy amikor valaki feltölt egy nyilvános fotót Instagramra, az minden jogáról lemond - de az elmúlt napok Snapchat-botránya afelé mutat, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak elég könnyen feltörhető rendszerei vannak. Csak egy közepesen amorális startup kell ahhoz, hogy a privát fotók is egy elemzőcégnél landoljanak.

Persze a végcél itt is az adatok célzott hirdetésekhez történő felhasználása. Most inkább általános fogyasztói szokások feltérképezésére alkalmas a technika, de az automatizálás fejlődése elkerülhetetlen. Utána pedig jöhetnek a csak neked szóló reklámok - mondjuk piros pulcsikról, mert a rendszernek feltűnt, hogy hetente háromszor abban pózolsz az Instán. Az egyetlen remény, hogy még a gonosz multik is félelmetesnek találják a módszert - a Vans például le is szedetett egy, a logójukat ábrázoló képet a Ditto honlapjáról.

Még több a témáról a Wall Street Journal remek cikkében olvasható.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat