A szex már nem menő?

Értekezés a reklámokban felbukkanó bikinis modellekről és egyebekről.

Van az a mondás, hogy "szexi lányokkal mindent el lehet adni", ami sokáig jól is működött. Azért csak működött, mert egyre inkább úgy néz ki, hogy nem mindenkinek keltik fel a figyelmét az egy-két mell mellé beékelt sörös üvegek.

Miért? Hát dekoratív hölgyekkel már a szecesszió óta reklámoznak!

Asszexualitás? Közönyösség? Modernkori feminizmus? Megváltozott fogyasztói szokások?

Lehet a válasz ennél sokkal egyszerűbb.

Nem rég az Egyesül Királyságban készítettek egy reklámot, amiben a „világ legvékonyabb telefonját” hirdették. Vagy is épphogy felvillantották, mert a szpotban nem a telefon kapott hangsúlyt, hanem egy rendkívül vékony, fehérneműben sétálgató hölgy, fekete-fehér képi világgal, béna pornós szexuális töltetű zenével aláfestve. Végül be sem mutatták, mert a „reklámozott termék és a tartalom közt nem volt párhuzam”, nem mellesleg tárgyiasították a benne szereplő nőt is.

Ezek a koncepciótól mentes reklámok tényleg tök jól működtek idáig. Autó, hamburger, sör? Miért ne lehetne mindezt dolgokat erotikusan csináló nőkkel bemutatni!

Hát mégis akkor hova ez a hanyatlás?

Talán a közönség felismerte, hogy ha elmennek a Kate Upton melleivel eladott hamburgerezőbe, ő nem fogja a zsírtól csöpögő, dupla baconburgert orgzamikus keretek közt elfogyasztani mellettük? Vagy ha felbontunk egy Pepsit, akkor Dobó Kata nem fog ránk hajtani béna pornókliséket megidéző helyzetben? Még csak ez sem.

Egy idei felmérésben pedig mégis kimutatták, hogy a szex nem kifizetődő. Legalább is a reklámok terén.

Például ennek a Super Bowl reklámnak az elemzését követően a következőkre jutottak:

Bár jól látható, hogy a videó 11 millió megtekintésnél jár, mégsem mondható túl sikeresnek. A felmérésben résztvevők 32%-a mondta azt, hogy rosszabbul érezték magukat a videó megtekintése után. Összehasonlításképp 8%-uk mondta csak azt, hogy más gyorséttermi reklámszpotok után is rosszul érezték magukat.

Rosszul? Inkább kínosan.

Mert – elérkezve nyenyergésem konklúziójához – nem a szexszel van a baj. Hanem nemes egyszerűséggel az ilyen jellegű szpotok végtelen tompaságával/egyszerűségével/butaságával. A szexi reklámokban látható modellek nem szervesen kötődve adják el a terméket, valamilyen többletinformációt hordozva, hanem szimplán csak biodíszletként odavonzzák a tekintetet. Ennyi, és nem több. Erre pedig épp most kezdenek ráunni az emberek.

Az ilyen videókat elsősorban nem a szexizmusuk miatt kellene megutálni, hanem a bénaságuk miatt.

Szexszel nyugodtan el lehet adni dolgokat a továbbiakban is. Csak éppen annyi pluszt hozzáadva, és a jól bevett kliséket olyan mértékben ledöntve, hogy ne unják magukat közben halálra az emberek, és ne legyen már-már sértő a reklámban szereplő nők „funkciótlansága”.  

(Digiday)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat