A Szuperpápa visszatér

Legalábbis az alkotó, Mauro Pallotta nyilatkozata szerint.

Bár a Vatikán társadalmi kommunikációért felelős tanácsának Twitter-fiókja is megosztotta a Ferenc pápát Supermanként ábrázoló graffitit, a római köztisztasági hivatal eltüntette azt. Az indoklás szerint „a graffiti rontotta a Róma történelmi városnegyedében lévő épület arculatát”. Hiába, a szabály egy fontos és szükséges dolog, a világon rengeteg komoly ember van, még akkor is, ha a környező házak lakóinak, a turistáknak, valamint a Twitter tanúsága szerint magának a Vatikánnak sem volt semmi baja a humoros rajzzal, sőt.  

A graffiti Ferenc pápát ábrázolta a Marvel-képregények Supermanjeként, ahogy fehér ruhában repült a levegőben, jobb karját előrenyújtva, arcán mosollyal, bal kezében híres fekete táskájával, melyen a „valores”, azaz értékek felirat volt látható. Az alkotója a 40 éves Mauro Pallotta, aki nappal festőként, éjjelente pedig Maupal néven graffiti-művészként tevékenykedik. A La Stampa című olasz napilapnak kifejtette, az mű ötlete úgy született, hogy éppen egy amerikai szuperhősről szóló képregényt olvasott, amikor a meghallotta, hogy a televízióban Ferenc pápáról beszélnek. Ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy igyekezett a szerinte egyházi szuperhőst a lehető legemberibben ábrázolni.

„Számomra ő az egyik, valóban hatalommal bíró ember a földön, aki az emberek érdekében használja fel hatalmát – azért, hogy jót tegyen. Tények alapján cselekszik, és nem törődik azzal, ki mit gondol az egyházról és a vallásról. Azt gondolom, hogy egy szuperhős szerepét öltötte magára.” A római művész azt is hozzátette, szerinte a kép nem lenne teljes a pápa „értékek” feliratú táskájából kilógó San Lorenzo focicsapat sálja nélkül: „Egyszerű fekete aktatáskája van a kezében, tele minden lehetséges keresztény értékkel. Ugyanakkor benne van az az emberi vonás, hogy szereti a focicsapatát és szurkol nekik – ez nagyon emberközelivé teszi őt.”

Pallotta elmondta, hogy a köztisztasági hivatal a napokban többször is megpróbálta eltüntetni a graffitit, de a házak lakói és a turisták tiltakozása ezt mostanáig megakadályozta. Ráadásul kifejezetten környezetkímélő színekkel készült és lemosható volt, semmi szükség nem volt a falfelület lefestésére. Hozzátette: kész máshol ismét elkészíteni ugyanezt a rajzot még nagyobb méretben, sőt, további négy pápás graffitire készül. Jól mutatja róma lakosságának hozzáállását, hogy a bejelentésre azonnal lecsaptak a lefestett épülettel szemközti ház lakói, miszerint ők nagyon szívesen látnák falaikon a Szuperpápa rajzot. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat