A vég kezdete

Régóta rebesgetik a hagyományos, csomag-alapú tévés előfizetések világának végét. Évekig az Apple volt a favorit, most azonban a Microsoft tett egy fontos lépést ebbe az irányba.

Az Egyesült Államokban a tévés nézettségi adatok évtizedes mélyponton vannak. Azok a számok, amiket a nagy adók hétről-hétre publikálnak, tíz éve még egy csatorna megszűnéséhez vezettek volna. És ma már azokat a nézőket is beleszámítják, akik hét napon belül valamilyen formában (itt elsősorban a TiVo-ra érdemes gondolni) bepótolják az elmulasztott adást. A széles-sávú internetkapcsolat elterjedése, az okostévék megjelenése a tévénézési szokások radikális megváltozásához vezetett, és a csatornák csak nagyon lassan reagáltak a megváltozott környezethez.

 

Nem múlik el év a techvilágban anélkül, hogy felröppenne a hír: az Apple végre bemutatja az Apple TV-t, és forradalmasítja a tévé világát. Steve Jobs pályáját tekintve ez nem egy alaptalan feltételezés. A személyi számítógépek után a zenelejátszók, majd a telefonok és a táblagépek piacán is nagyot alkotó vállalat egykori vezetőjének szenvedélyévé vált a status quo felrúgása. A tévé világában pedig a kábeles adók megjelenése óta dermedtek meg a frontvonalak, látszólag mozdíthatatlanul. Azonban a mai napig a pletykából semmi se lett, az Apple mindössze egy langyos érdeklődést kiváltó set-top boxxal rukkolt elő 2006-ban, ami szépen lassan az érdektelenség homályába csúszott.

Most azonban a Microsoft előrukkolt az Xbox játékkonzol következő generációjával, és nyilvánvalóvá tette, hogy az új gépet a nappali középpontjába szánja. Miközben a játékosok azon háborognak, hogy az új konzollal a Microsoft figyelmen kívül hagyja a hardcore gamereket, ők a tévé és a néző kapcsolatát akarják megváltoztatni – örökre. A passzív bámulás helyett valódi interaktivitást ígérnek, és nem aprózták el. Nyilván az erősödő koreai okostévé konkurenciának célzott odavágás ez, hiszen a játékpiacon a nagy rivális Sony mindössze egy érintőképernyős kontrollert mutatott eddig az új Playstation 4-ből.

 

A hetvenes évek végének letisztult dizájnú Bang & Olufsen hifijeit idéző gép hangvezérléssel kapcsolgat a csatornák között, kérésre műsorújságot mutat, vagy az immáron teljesen a Microsoft tulajdonában álló Skype-on hívja fel ismerőseinket. Az Xbox One okostévét csinál bármilyen készülékből – okosabbat bárminél, ami jelenleg a piacon van. A rendszer okostelefonokról és táblagépekről is irányítható a SmartGlass rendszer segítségével. A Microsoftnál ezek szerint nem ismeretlen az a trend, hogy a tévénézők átálltak a dupla tartalomfogyasztásra, azaz tévézés közben sem szakadnak el a Twittertől és a Facebooktól.

Az új konzolhoz leigazolták Nancy Tellemet a CBS-től, ahol elnöksége alatt többek között a Helyszínelők is készült. Itt sem kicsiben készül játszani: az Xbox széria egyik legnagyobb játéksikeréből, a Halo franchise-ból készítenek tévésorozatot, egyenesen Steven Spielberg közreműködésével. Az interaktív NFL-közvetítés ehhez képest másodrangú hírnek tűnik, de egyértelműsíti, hogy a Microsoft tartalomszolgáltatóvá szeretne előlépni.

 

Az előző Xbox nagyjából hét évig volt piacon, és hasonló időtartamra tervezték utódját is. Ugyan egyetlen bejelentett sorozat és egy sportközvetítési licenc még nem fogja átalakítani a tévés piacot, az új konzolok még közel egy évtizedig lesznek több millió nappali közepén, ideális alapot biztosítva a Microsoftnak ahhoz, hogy folyamatosan fejlesszék szolgáltatásaikat. Jelenleg négy csapat dolgozik a tévés részlegen (Los Angeles, Seattle, Vancouver, London), drámai sorozatokat, rövidfilmeket, és élő sportközvetítéséket ígérnek. A hagyományos tévészolgáltatók pedig lassan elkezdhetnek aggódni.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat