A világ 25 legmenőbb PR-ügynöksége nem hajlandó klímaváltozás-tagadókkal dolgozni

Amerikában a mai napig nagyon sok olyan vállalat működik, melynek vezetői tagadják, hogy az embernek bármilyen hatása lenne a klímaváltozásra. A PR-eseknek pedig ezzel már tele a hócipője.

Az Egyesült Államokban a klímaváltozásról szóló hírek csak 66%-a ismeri el az emberek felelősségét, míg 34%-a tagadja, így hajtva bizonyos környezetszennyező óriáscégek malmára a vizet. Többek közt ez a lesújtó adat is vezetett ahhoz, hogy a világ 25 vezető PR-ügynöksége kimondja:

„Nem dolgozunk többé olyan vállalatoknak, akik tagadják az ember felelősségét a klímaváltozás kapcsán!”

A PR-ügynökségeknek az utóbbi időben nagy szerepük volt abban, milyen irányba terelődik a nyilvános vita a klímaváltozással kapcsolatban. Sajnos nemcsak a zöldenergia mellett és a magas szén-dioxid kibocsátás ellen kellett kampányolniuk, hanem olyan cégekért is, akik nyíltan tagadták, hogy az embereknek bármi közük lenne a klímaváltozáshoz. 

A mostani kezdeményezéshez olyan neves cégek csatlakoztak, mint a WPP, Waggener Edstrom (WE) Worldwide, Weber Shandwick, Text100, és a Finn Partners.

„Nem tudunk olyan ügyfelekkel együtt dolgozni, akik nyíltan tagadják a klímaváltozás létezését” – mondta Rhian Rotz a WE szóvivője.

„Nem támogathatunk olyan kampányt, amely tagadja a klímaváltozás létezését és fenyegetését, vagy törekedhetünk arra, hogy olyan előírásokat akadályozzunk, amelyek a zöldházakkal, gázkibocsátással és/vagy újrahasznosítható energiával foglalkoznak” – tette hozzá Michelle Seelesky a Weber Shandwick szóvivője.

Az angliai székhelyű WPP (a világ legnagyobb reklámcége az éves árbevétele alapján, a Burson Martseller és az Ogilvy Public Relations anyavállalata) közleményében elmondta, szerződést kötni egy olyan ügyféllel, aki tagadja a klímaváltozást, sérti belső irányelveiket. 

„Biztosítjuk, hogy munkánk összhangban áll a helyi törvényekkel, a mindenkori marketing irányelvekkel és persze saját üzleti irányelveinkkel. Ezek mind azért vannak, hogy megelőzzék a félrevezető hirdetések születését, így a klímaváltozást tagadó reklámokét is” – írta a vállalat.

A klímaváltozás ma már valós fenyegetést jelent, amit mi sem bizonyít jobban, mint a napokban a szibériai Jamal-félszigeten megjelent három, rejtélyes eredetű kráter. Bővebben erről a Hír24 oldalán olvashattok. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat