A webshopok legnépszerűbb terméke: a könyv

Végre itthon is nagy divattá vált az online vásárlás! Az emberek évről évre veszítenek bizalmatlanságukból, könyveket, színház-, mozi-, és koncertjegyeket rendelnek. 

A GfK legújabb felmérése szerint az online értékesítés a kiskereskedelem 3%-át adja, ez az arány pedig évről évre nő. Ez a néhány százalék bár kevésnek tűnik valójában azonban 200-220 milliárd (!) forintról van szó. (A hazai kiskereskedelem, a gépjármű- és üzemanyag értékesítés nélkül, tavaly megközelítette a 7 ezer milliárd forintot értékben.) A piac növekedése azzal magyarázható, hogy egyre többen rendelnek különféle termékeket az internetről. 2013-ban a 18-49 éves korosztályban a megkérdezettek 76%-a vásárolt már a neten, míg 2012-ben "csak" 74% volt ez az arány.

A kutatásban arra is kitértek, hogy egyre nő azoknak a száma, akik havi rendszerességgel rendelnek, 2012-ben 25% nyilatkozta ezt, míg tavaly már 28%. Valószínűleg megnőtt az emberek bizalma már, ami az elektronikus fizetést illeti, ugyanis a megelőző 17%-hoz képest 2013-ban már 20% mert online fizetni.

Meglepő és örvendetes hír, hogy a magyarok leginkább könyveket szeretnek rendelni az internetről. (A megkérdezettek 31%-a válaszolta, hogy az online könyvesboltokat kedveli leginkább.) Ebben nyilván benne van a Bookline keze is, hiszen nagyon jól beférkőztek a fejekbe az elmúlt években, ráadásul valóban kényelmes tőlük könyvet venni. A válaszadók körülbelül negyede biztosítást köt, jegyeket, számítástechnikai eszközöket vásárol.

Az átlagköltés a szórakoztató elektronikai eszközöknél a legmagasabb, ezeknél az 50 ezer forintot is meghaladja az egy vásárlás alkalmával kiadott összeg.  Európai szinten az online értékesítés az IT és a fotótermékek, valamint az irodatechnikai termékek kereskedelmében a legnagyobb arányú. Az IT és fotócikkek kereskedelmének nagyjából 25%-a zajlik az interneten, az irodatechnikai szektorban közel 20%-a, a telekommunikációs termékeknél pedig 19% a netes eladások aránya. A műszaki elektronikai cikkeknél az eladások mintegy 18%-a történik az interneten keresztül európai átlagban. Ezen a területen Csehország áll az élen, ahol az online értékesítés aránya 38%. Magyarországon mindössze 19,3 %-os ez az arány.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat