A Young&Rubicam az első az M+ Listán

Fény derült a MAKSZ és a Kreatív közös M+ Listájára, amiből kiderül, kik voltak a 2014-es év legkreatívabb ügynökségei.

Idén a Kreatív a Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetségével (MAKSZ) karöltve állította össze az M+ Listát, amely a tavalyi, 2014-es reklámversenyek eredményeit összesítette és súlyozta, hogy ez alapján elkészülhessen a múlt pénteken ismertetett rangsor.

A dobogón

A 2014-es lista győztese a Young & Rubicam ügynökség lett, ami azért különösen érdekes, mert a rangsor ötéves története során eddig csupán csak egyszer, tavaly sikerült a legjobb 15-be kerülniük. Akkor nyolcadikok lettek. A lista második helyezését a DDB nyerte el, akik örök dobogósok, hiszen sohasem szerepeltek még a harmadiknál rosszabb helyen. Összpontszámban ők vezetik az örökranglistát. A bronzérmes a tavaly második helyen szereplő Isobar. Az ACG a tavalyi (2013-as) lista első helyéről most a negyedikre csúszott.

Újak a legjobb 15-ben

Számos olyan ügynökség is bekerült a top 15-be, akik korábban még soha. Ilyen az Artificial Group, a Republic Group és a McCann Erickson.

Régiek, akik lemaradtak

Sok olyan ügynökség is van, akik tavaly szerepeltek a top 15-ben, most viszont lemaradtak róla. Így járt a Greenroom, a Draft FCB, a HTX, az Allison Advertising, a Kaboom és a Red Cell.

Aranyeső

A legtöbb aranyat 2014-ben a Y&R vihette haza, összesen 7 darabot különböző versenyeken. Utánuk a DDB és a Team Red következik 4-4 arannyal. A legtöbb nemzetközi díjjal a DDB rendelkezik.

Független hazai és hálózatos

A legjobb 15 ügynökségből 8 független hazai, 7 pedig hálózatos. Függetlenek közül az ACG a legsikeresebb.

Honnan jönnek a pontok?

Az ügynökségek a legtöbb pontot az Arany Pengén szerezték, összesen 13 800-at. Utána az Effie és a Lollipop követezik. A nemzetközi megmérettetések közül a Golden Drum hozta a legtöbb pontot, 4900-at.

a képek forrása: kreatív.hu

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat