Ad injection – az online-reklámipar nagy kártevője

Sunyi, kellemetlen és nem mindig ismerik fel a veszélyét.

Egy múlt heti Google kiadvány szerint az oldalaikat látogató IP címeknek az 5,5 százaléka mutatott valamilyen formában ad injectionnel való „fertőzöttséget”. Több mint 50.000 böngészőhöz letölthető kiegészítő és közel 34.000 szoftver tehető felelőssé egy olyan, folyton növekvő probléma miatt, amit a piaci résztvevők már nem tudnak figyelmen kívül hagyni.

Mi is az ad injection?Az ad injection (nagyjából: reklámfertőzés) egy olyan bevett technika, amivel titkban reklámtartalmakat helyeznek el olyan oldalakon, amiktől nem kaptak erre felhatalmazást, vagy amiknek nem fizettek ezért cserébe. Ez többféle formában is jelentkezhet. Az egyik legismertebb módszer az, amikor az fertőzéssel felkerült reklám egész terjedelmében rátelepszik egy másik – legálisan – az oldalon lévő reklámra, így gyakorlatilag megfojtva annak láthatóságát, komoly látogatottsági handicapet okoz a hirdetőknek. A másik a kakukk-módszer, amikor is az illegálisan felkerült reklám nem finomkodik, hanem teljes mértékben le is cseréli a másik reklámot, de szintén népszerű módszer olyan oldalakat is megreklámfertőzni, amiken egyáltalán nincs reklámfelület.

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy egy felhasználó letölt valami böngészőkiegészítőt, applikácót, ingyenes PDF konvertert, vagy egyéb, elsőre gyanúsnak nem tűnő plugint, amibe sunyi módon bele van csomagolva a szoftver, ami letöltés és feltelepítés után szépen, lassan elkezdi adagolni a fertőzött reklámokat. Ezek a programok általában úgy születnek, hogy a szoftverfejlesztők és az ad injector-szakemberek stikában lepacsiznak, és egymásnak kölcsönösen hasznot hozva elárasztják a plugin-piacot ad injektorokkal ellátott szoftverekkel.

Ilyen például a Reward Arcade nevű alkalmazás is, ami olyan szalagbannereket kezdett feltölteni Facebookra és Dropboxra, amiknek a helyét az oldalon egyébként nem árulták, de teleszemetelték már az egyik legsikeresebb amerikai áruházlánc, a Walmart oldalát is konkurens üzletek reklámjaival, sőt, a reklámfelületeket egyáltalán nem tartalmazó Apple oldala is adott már helyet egy online-adóbevallásokkal foglalkozó cég reklámjainak.

Ez, azon felül, hogy az online-médiahirdetők szerzői- és tulajdonjogainak a megsértése, jövedelemkiesést jelent a hirdetést elhelyező médiacégeknek, akiket gyakorlatilag a saját ötleteik felhasználásával lopnak meg, a hirdetőknek is, mivel egy arra nem jogosult harmadik fél birizgálja a reklámjaikat, illetve az ad injektorokkal ellátott szoftverek felhasználói is aggódhatnak a személyes adataik és beállításaik miatt - egyszóval mindenkinek rossz, aki nem reklámfertőzésből él.

Sokan a programozott vásárlás metódusát okolják emiatt, mert szerintük, ha ilyen módon vásárolsz, elveszted az átláthatóságot afölött, hogy hol jelennek meg a hirdetéseid, sokan pedig azokat a nemtörődöm cégeket, akik egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy mondjuk pornóoldalakon jelennek meg a hirdetéseik, vagy éppen annyira el vannak foglalva saját, legálisan elhelyezett, fizetett reklámjaikkal, hogy ez a probléma kicsinyesnek tűnik számukra.   

Ez viszont nem megoldás, mert akármennyire is nehéz, de be kell látni, hogy a reklámfertőzés nem valami kis piti csínytevés, hanem egy mindenkit érintő probléma, és ha nem tesznek időben lépéseket a megakadályozásáért, jelentős károkat okozhat az online-médiapiac résztvevőinek. 

 

via Digiday

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat