Ajaj! Az európai mobilszolgáltatók beinthetnek a Google-nek?

Tervben van az online reklámok központosított blokkolása.

A Financial Times szerint egy meg nem nevezett európai mobilszolgáltató lepaktált egy Shine nevű izraeli startuppal annak érdekében, hogy a Google és egyéb oldalak reklámjait központosítottan lehessen szűrni és blokkolni.

A pletykák egy olyan európai szolgáltatót emlegetnek, ami több 10 millió felhasználóval rendelkezik, de elkotyogták azt is, hogy legalább egy amerikai is csatlakozna az év végén bevezetni kívánt akcióhoz. A bejelentést a következő hónapra tervezték, de nagy szolgáltatók (Verizon, AT&T, Sprint, T-Mobile) még nem reagáltak az ügyre.

A csavar ott van a dologban, hogy senki sem érti, hogy ez miért történik.

Ugyanis a blokkolóprogramot fejlesztő Shine-t a Horizon Ventures támogatja, aminek Li Ka-shing a tulajdonosa, aki a Hutchinson Wampoa elnöke, ami a 3 Európa-szerte működő mobilszolgáltatókat birtokolja.

A dolog hátterében – azon kívül, hogy tehermentesítenék a sávszélességet – a Google zrikálása állhat, amit – ha ez bekövetkezik – egészen biztosan meg fog érezni a cégóriás.

A tervezet több szempontból is aggályos. Elsősorban sérül a net semlegessége azzal, hogy bizonyos tartalmakat megjelenítenek, másokat pedig nem, az ilyen jellegű egyenlőtlen adatelosztás akár még törvénybe is ütközhet, amit kikerülhetnek a résztvevő szolgáltatók, ha fizetőssé teszik a reklámblokkoló szolgáltatásukat. Tény, hogy ezzel sokakat maguk mellé állítanak, így is rengetegen használnak adblocker programokat, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ez óriási nyomást fog gyakorolni a reklámiparra is.

Vagy így, vagy úgy, de valakinek ez fájni fog.

 

via The Verge

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat