Aki eddig azt hitte, hogy a válasz 42, készüljön fel! Az új válasz a SÖR!

Mit tehetünk egy háborúban, amit feminterroristák és fitness-soviniszták vívnak? Igyunk egy sört! Vagy kettőt.

Pár héttel ezelőtt jelentek meg a Londoni metrókban a Protein Word megosztó plakátjai. A képen Renee Somerfield modell, a felirat pedig: "are you beach body ready?” (Nagyjából: Készen állsz a strandformával?)".  A tömegközlekedő londoniak egy része oly bántónak érezte a plakát által nekik szegezett kérdést és referenciát, hogy az online petitíciótól a bombafenyegetésig mindent bevetettek, nemtetszésük kimutatására. Ezzel végeredményben azt támogatták, hogy a kampány a vártnál jóval nagyobb sikereket érjen el.

Egy olyan világban, ahol felrójuk szegény Kate Middletonnak, hogy túl jól néz ki a szülése után 10 órával nem meglepő, hogy néhány modell puszta látványát súlyos támadásként élik meg egyesek. Legyünk azonban őszinték, esetenként előfordul, hogy egy formás nő kivételesen tényleg nem több mint egy formás nő. Mint ilyen persze rendkívül veszélyes, értem én. Alkalmas lehet nemi vágy felkeltésére, rosszabb esetben pedig lehet női önértékelési gyorsteszt, de nem egy bébinyulakat élvezetből daraboló hobbiterrorista, akinek az óriásplakátját meggyalázandó gondolkodás nélkül másznánk létrára még akkor is, ha tériszonyunk van. (Nem, nem gondolom, hogy csak bébinyulakat élvezetből daraboló hobbiterroristák esetén érdemes kritikát megfogalmazni, ez csak egy nagyjából megkérdőjelezhetetlennek tűnő példa.)

De hogyan jutottunk egyáltalán idáig? Richard Staveley, a Protein World marketingvezetője egyértelmű választ adott arra, miért tud nyugodtan aludni, miközben kampányuk nők ezreinek önérzetében gázol épp. Sky News-nak adott interjújában elárulta, hogy a kampány előkészítésekor 300 000-es ügyfélbázisukon belül végeztek felmérést arról, mi motiválja fogyasztóikat. A megkérdezettek (akiknek egyébként 84%-a nő volt) pedig pontosan azt kapták, amit motivációs forrásként megneveztek: egy már-már irrealisztikusan tökéletes hölgy képét.

És tényleg! Tegye fel a kezét, aki még nem látott olyan nőt, aki diétája során autószervizeket megszégyenítő lelkesedéssel ragasztgatta hűtőjére szexi lányok képeit, ebből merítve erőt a csokiszuflé megtagadására. A "beach body ready" kampány annyit bizonyít, hogy Renee Somerfield jól néz ki óriásplakáton és valószínűleg a strandon sem rossz látvány. A kampány nem állítja, hogy finomabb az almás pitéje, vagy átfogóbb a Heidegger elemzése másokénál (sőt, simán lehet, hogy egyik sincs neki). Tehát nem feltétlenül jobb nő bárki másnál. Ennek ellenére a (szerintem) túlérzékeny női társadalom miatt egy alapvetően nem túl kreatív kampány ért el óriási sikereket az elmúlt hetekben, amihez csak gratulálni tudunk a Protein World csapatának! Egy cég van, aki még náluk is jobban jön ki ebből a botrányból, és ez pedig a Carlsberg. Amíg ugyanis az Advertising Standards Authority (ASA) épp azt nyomozza, hogy vétett-e hibát az ellentmondásosra sikerült "beach body ready" kampánnyal a Protein Word, a Fold7 a Carlsberg UK képviseletében nagyszerű reakcióval állt elő. A londoni metróban a sárga bikinis modell mellé egy ugyanolyan sárga bikinit viselő sörösüveg került, egy sokkal kevésbé bántó kérdést szegezve az arra járóknak: „are you beer body ready” (Nagyjából: Készen állsz a sörformával?)".  Mindezzel a vita a neki megfelelő filozofikus magasságokban landolt és immáron mindenki úgy készül a strandszezonra, ahogy akar. Sör azért mindenképpen legyen nálatok!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat