Alulról fölfelé, a kisebb néha nagyobb

Mikor 1999-ben átfordult a számláló és beléptünk a 2000-es évekbe, szinte mindenki magán érezte a változás szelét. Felgyorsult világban élünk, amely minden egyes nappal csak újabb fokozatra kapcsol. 

A reklámok már kiléptek régi, megszokott medrükből. A társadalmi felelősségvállalás mára már annyira sablonos és alap üzenet, hogy már meg sem lepődünk rajta. Az óriásplakátok harsogva kiáltják üzenetüket felénk, anélkül hogy felfigyelnénk rá. A kedvenc Youtube számunk előtti 5 másodperces reklámszösszenetre rá sem hederítünk, pedig nekünk címezték. A hagyományos reklámeszközök kora leáldozóban van. Egyénileg kell megszólítanunk mindenkit, akihez üzenetet akarunk továbbítani. Ez nagyon nehéz feladat. Spanyolországban megcsinálták. Nekik szentejlük most ezt a cikket.

A családon belüli erőszak kérdése napjainkban nagyon felerősödött. Non profit szervezetek ezrei dolgoznak világszerte és küzdenek azért, hogy erre az elmázolt és szőnyeg alá söpört problémára megoldást találjanak. Plakátokkal, aláírásgyűjtésekkel, rendezvényekkel, különféle kiadványokkal igyekeztek felhívni az emberek figyelmét, legtöbbször sikertelenül. Azonban nemrégiben egy elsöprő erővel rendelkező kampány született meg. Egy szabadtéri reklámeszközről van szó. Egy citylight-ról, aminek maximum a buszmegállóban dőlünk neki, ha már megint órákat késik a busz.

Első ránézésre semmi extra. Egy bánatos szemű kisfiú, aki mellett amúgy elrohannánk. Sőt, el is rohannak mellette az emberek. Miért? Persze azért, mert sietnek. De a fő indok, azért mert nem ők a célközönség. Ennek a citylight-nak a lényege a kialakításában rejlik. Kisgyerekeknek tervezték. Rájuk ritkán gondolnak. Az ő szemszögüket szinte senki nem veszi figyelembe. 

Jelen esetben a plakát maximum 135 cm magas gyermekek számára tárja fel titkát. Mindenki más, aki túllépte ezt a határt, kiesett a célcsoportból. Magyarázni fölösleges miért pont itt húzták meg a határt. Ez a kampány attól lesz olyan hatékony és elsöprő, hogy tökéletesen célozza meg az elérendő személyeket. A többi embert pedig nem zavarja.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat