Always - véres küzdelem a betétdalok ellen

Avagy milyen alapon teszi egyenlővé a végtelen szabadság érzetét a havi vérzéssel egy betétreklám? 

„Az összes Always reklámtól hányok, sírok és szégyellem, hogy nő vagyok.” –írja a gyakorikerdesek.hu oldalán egy szerény kifejezőeszközökkel megáldott kommentelő. Nézzük azt a csatát, melyben a nők legnagyobb ellenségét magas rezonanciaszintű kornyikálással utasítják kispadra: 

A film elején jól látható, hogy politikai csellel visszavonulót fúj a fehérnadrágos tiszt, mintegy elhitetve az elkerülhetetlen vereséget egy jelmondattal: „ezt nem úszom meg szárazon”. Ekkor vetik be a nehézfegyverzetet, a rendkívül jó nedvességszívó Alwayst, ami „százszázalékos védelmet nyújt” a harcosoknak. A teljes megsemmisítés tudatában csúszik tisztünk a mélybe, hogy végső csapást mérjen fehér nadrágjában az emberiségre, amiért ilyen reklámokat képesek kreálni!

Az első film olyan jól sikerült, hogy készíteni kellett egy új változatot, ami a nagy csatajelenetet elhagyva, a fehéret rózsaszínre váltva, demokratikus békeidőben mutatja be a menstruáló nőt:

Akárcsak a mennyben, minden világos színű, fehér, rózsaszín és pamut. A selymes textildarabokat úgy simítjuk kéjes arcukhoz, ahogy a betéteket szokták vásárlás után?! A kameraállás szenvtelenül közelít a mit sem sejtő, végtelenül szabad nő fenekére, hogy jelezze az egyértelműt: ez a nő vérzik!- de nem látszik.

 És a kötelező elem: a fehérnaci.  A buli nem indul el e nélkül, csak hogy a vizuális képzelőerőnk a helyére tegye a szárnyas betétre öntött trutyi színét:

Egy komplett Alföldi koreográfia a végeredmény, amit szökdécselő, kiegyensúlyozott nők testesítenek meg kissé deviáns megnyilvánulásaikkal.

Nem vonom kétségbe az ókori egyiptomi próbálkozásoktól jóval eltérőbb segédeszközök hasznosságát, és azt sem, hogy erről muszáj beszélni, ahogy a terméket is muszáj kommunikálni. De a nőket, a nőiséget ilyen módon degradáló rímek, az állapot szégyenérzetének súlyosbodását segítik elő, ami már egyáltalán nem menő.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat