An idea lives on – 50 éve gyilkolták meg John F. Kennedy-t

A JFK Könyvtár és a The Martin Agency közösen hozták létre azt a különleges weboldalt, amely halálának 50. évfordulóján életre keltette az USA 35. miniszterelnökét. Kennedy Twitteren is üzen a rá emlékezőknek. 

A JFK Könyvtár, a The Martin Agency és a Tool’s of North America különleges weboldalának elnevezése John F. Kennedy egyik leghíresebb beszédéből származik. „A man may die, nations may rise and fall, but an idea lives on” – mondta egykor. E híres mondás magyarul nagyjából annyit tesz: „Egy férfi meghalhat, egy nemzet felemelkedhet, majd elbukhat, de egy eszme tovább él.” Ennél találóbb címet aligha választhattak volna. John F. Kennedy vagy ahogy sokan emlegetik, JFK ma 50 éve veszítette életét egy szörnyű merénylet során. A körülmények máig tisztázatlanok, rengeteg a kérdés, kevés a válasz. Az 1964-es jelentést pedig 75 évre titkosították, azaz leghamarabb 26 év múlva kerülhet a nyilvánosság elé.

Azok az amerikaiak, akik már éltek 1963. november 22-én mindannyian könnyedén fel tudják idézni, hol voltak, kivel és mit csináltak szeretett elnökük halálának perceiben. Az anidealiveson.org ezért azzal a céllal jött létre, hogy a lehető legszemélyesebb és legmélyebb módon ismertessék meg az új generációt az elnök életével, munkásságával és a tragédiával. Az oldalon idősek és fiatalok oszthatják meg élményeiket és gondolataikat az USA máig egyetlen római katolikus elnökéről, videó, szöveg vagy fénykép formájában.

Kiemelhetnénk például Richard Garriott de Cayeux, videojáték designer és asztronauta közlegény személyes történetét, aki nem győzte visszaszámlálni az időt, míg felnő, hiszen édesapja is NASA-űrhajós volt, és őt szerette volna követni. Az oldalon versbe szedve emlékezik meg arról, milyen érzés egy rakétán ülni, amelyet hamarosan kilőnek az űrbe. Az ő meséje ügyesen össze van vágva JFK egy másik híres beszédével, melynek címe: „We choose to go to the moon.” – azaz „Mi választottuk, hogy a Holdra megyünk.” Az elnök látszólag nem játszott különösebb szerepet a fiatalember életében, ám jobban belegondolva elmondható, hogy az általa 1961-ben meghirdetett holdraszállási program évtizedekig inspirálta az űrkutatást, melyben Cayeux is részt vesz.

Különböző amerikai hírességek is megosztották az oldalon saját JFK történetüket a lehető legsokfélébb formában (hang, kép, videó, szöveg). Köztük szerepel a komikus Conan O’Brian, Massachusetts volt kormányzója és az idősebb Bush 1988-as ellenfele, Michael Dukakis, az űrhajós Chris Cassidy, a színész Martin Sheen, az amerikai országgyűlés házelnöke, Nancy Pelosi, az újságíró Luke Russent és a költő Richard Blanco.

A JFK Könyvtár a weboldalon túl egy nagyszabású Twitter projektet is indított, hasonlót ahhoz, amit német történészek a Kristályéjszakára emlékezve hoztak létre. A JFK_1963 nevű Twitter oldalon jelenleg is az elnök utolsó óráiról posztolnak. Mindenképpen érdemes belenézni! 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat