Arcleolvasók a Tesco-ban

Adatvédelmi aggályokat vetnek fel a brit Tesco arcleolvasó okoskamerái, melyek jövőbeni használatát hétfőn jelentették be.

A The Grocer című kiskereskedelmi magazin tudósított a Tesco tervéről, miszerint okoskamerákat szerelnének fel benzinkútjaik pénztárához, hogy azok felmérjék a sorban állók nemét és korát, és így testre szabott reklámokat játszhassanak le nekik. Bár az áruházlánc szóvivője hangsúlyozta, hogy a technológia csak és kizárólag a vevők nemét és korát azonosítja, az egyes személyeket nem ismeri fel, a bejelentés természetesen felkeltette az adatvédelmi szakemberek érdeklődését is.

Az Amscreen által kifejlesztett okoskamerák képesek felismerni a lehetséges nézők számát (azon emberek számát, akik a kamera közvetlen közelében állnak), a ténylegesen közönség számát, a nézők nemét, valamint korát. A kamera továbbá azt is rögzíti, hogy melyik napszakban érdemes egy adott terméket hirdetni, például bármilyen meglepő, a kávé iránt reggelenként a legnagyobb a kereslet. A technikát jelenleg leginkább elméleti alapon, például statisztikák készítésére használják, viszont az Amscreen vezetője, Simon Sugar szerint a lehető legtöbb szupermarketben szeretnék bevezetni gyakorlati használatukat, „ez pedig megváltoztatja majd a brit kiskereskedelmet”.

Ahogy a Tesco hangsúlyozta, a technika korántsem új, más kereskedők is alkalmazzák, és (ami a lehető legfontosabb,) az egyes személyeket semmilyen formában nem lehet azonosítani a kamerák által. Peter Cattel, a Tesco benzinkút-üzletágának vezetője elmondta, a leolvasók nem készítenek fényképet, és nem tárolnak személyes adatokat sem. És egyébként is, mindez rendkívül hasznos lesz a vevők számára, akik ezek szerint ki vannak éhezve a törődésre; arra, hogy személyre szabott hirdetéseket láthassanak sorban állás közben. Csak az a fránya adatvédelem ne lenne…

A Big Brother Watch nevű brit adatvédelmi szervezet a honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a szkennerek bármikor továbbfejleszthetők, ezért fontos lenne még idejében közbelépni, különben egyenes lehet az út a tömeges megfigyeléshez. A szervezet igazgatója, Nick Pickles hangoztatta, a terv két alapvető problémát vet fel: "Az első kérdés, hogy valóban növelni kívánjuk-e a megfigyelés mértékét, melynek ma is ki vagyunk téve, hogy ezzel néhány cég még több reklámot tudjon eladni. A második: a technika nem marad változatlan, és nem mindig fogják így használni". Figyelmeztetett arra, hogy szerinte hosszabb távon személyek azonosításáról van szó. Elgondolása szerint egy napon a kereskedők így pontosan tudnák követni, ki milyen boltba jár: a már létező térfigyelő kamerák tömegét lehetne erre a célra egyszerűen átalakítani.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat