Az állami média is hibázik

Egy Goebbels-idézet miatt elbocsátották az orosz állami televízió- és rádiótársaság egyik részlegének minden munkatársát.

Az internetes szerkesztők azzal követték el a hibát, hogy a „Nagy emberek véleménye Leninről” című, Lenin halálának 90. évfordulójára készített összeállításban Winston Churchill, Mahatma Gandhi és más neves történelmi személyiségek mellett a náci német birodalom propagandaminiszterétől is idéztek egy mondatot. Joseph Goebbels ebben méltatta az 1924. január 21-én elhunyt bolsevik vezetőt, a Szovjetunió megteremtőjét. Szerinte az oroszok között Lenin volt a leghatalmasabb, aki utat akart mutatni népének.

A számos televíziós és rádiócsatornát működtető állami VGTRK társaság Vesti.ru hírportáljának Facebook-oldalán pedig az idézetet illusztrálták is egy Goebbels-fényképpel. Az ügy miatt a portál tartalmáért felelős teljes szerkesztőséget elbocsátották. Azóta a szóban forgó idézetet és a fotót természetesen eltávolították, és a vezető orosz állami média a Vesti.ru közösségi oldalán elnézést kért az "inkorrekt publikációért".

A Leninről szóló méltatások között a náci propagandaminiszter véleménye egyébként történetesen éppen akkor jelent meg, amikor Oroszországban azt ünnepelték, hogy a szovjet Vörös Hadsereg teljesen felszabadította Leningrádot - a mai Szentpétervárt - a náci Németország és szövetségesei csapatainak 872 napos blokádja alól. Az orosz nagyvárost Hitler utasítására a földdel egyenlővé akarták tenni, lakosságát pedig halálra éheztetni. Az 1941. szeptember 8-tól 1944. január 27-ig tartó leningrádi blokád alatt becslések szerint több mint egymillió ember vesztette életét.

Ez pedig egy pont ideillő kreatív - a Finishizer nevű digitális képalkotással és utómunkával foglalkozó cég hirdetése a varsói Ogilvy&Mather ügynökségtől. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat