Az Apple a világ legértékesebb brandje

Legalábbis az Interbrand éves jelentése szerint. A Coca-Cola, ami tizenhárom évig vezette a listát, a harmadik helyre csúszott vissza, ugyanis az Apple mögé a Google fért fel a dobogó második helyére.

Az Interbrand 2000 óta teszi közzé éves jelentését a világ legértékesebb brandjeiről. A Coca-Cola eddig minden évben magabiztosan megszerezte az első helyet, azonban a tech-cégek erősödése letaszította a trónról. Az első ötben ott van még az IBM és a Microsoft, jól mutatva a technológia hegemóniáját a popkultúrában. A Samsung és az Intel a nyolcadik, illetve a kilencedik helyet szerezték meg sorrendben. A Facebook tavalyról nagyot javított – de ez még így is csak az ötvenkettedik helyre volt elég, a tavalyi hatvankilenchez képest.

A jelentés az egyes márkák pénzügyi teljesítménye mellett a felhasználói hűséget is figyelembe veszi, valamint a brand szerepét a vásárlási döntésekben. Az Interbrand ezek alapján határozza meg a márkák értékét: az Apple 98,3 milliárd, a Google 93,3 milliárd, a Coca-Cola pedig 79,2 milliárd dollárt ér szerintük.

„Kevés brand tette lehetővé ilyen sok embernek, hogy ennyi mindent ilyen könnyen megtehessen, ezért van ennyi rajongója az Applenek, mint azt az iPhone 5S és 5C rekordokat-döntő bemutatója is bizonyította”, áll a jelentésben. „Forradalmasítva azt, ahogy dolgozunk, játszunk és kommunikálunk – mesterien elsajátítva a meglepetést és gyönyörködtetést –, az Apple magasra tette a lécet az esztétika, az egyszerűség és a használhatóság terén, amit minden más cégnek meg kell ugrania, az Applenek pedig újra és újra túlszárnyalnia.”

Ugyan az első tíz helyet a technológiával foglalkozó márkák uralják, a teljes, százas listán az autóipar dominál, 14 helyet szerezve meg. Idén a Toyota végzett a legmagasabb pozícióban, épp hogy beférve a Top 10 végére, de szorosan mögötte ott van a Mercedes-Benz és a BMW. Persze minden nagy nyertesre jut egy nagy vesztes is. Az idei év legnagyobb zuhanásait a telefonipar produkálta: a Nokia a 19-ik helyről csúszott le az 57-ikre, a BlackBerry pedig teljesen le is esett a listáról.

A teljes listát itt lehet megtekinteni.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat