Az Aspirin reklámtörténelem

Tudta, hogy az Aspirin nem gyógyszer, hanem márkanév? Na és azt, hogy a Bayer már 1920-ban reklámkampányt indított az Aspirin népszerűsítésére? Korabeli plakátcsodák és kreatív csomagolások következnek!

Az acetilszalicilsavat (az Aspirin hatóanyagát) 1897-ben Felix Hoffmann állította elő először a Bayer vadonatúj laboratóriumában. Két évvel később, 1899-ben a vállalat levédette Berlinben az acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek megnevezésére használt Aspirin kifejezést. Ettől a naptól kezdve az Aspirin márkanévvé lett, így más, azonos hatóanyagú készítmények ezt a nevet nem használhatták. Az Aspirin egyedüli forgalmazója tehát a Bayer lett. 1901-ben megjelent a 250 grammos Aspirin a patikákban, melyet üvegfiolában, parafadugóval árultak. A címkén a Bayer-kereszttel. A gyógyszerkészítmény annyira hatásosnak bizonyult, hogy az USA-ban 1910-re ebből a fájdalomcsillapítóból fogyott a legtöbb.

Az Aspirin első hirdetése egy képeslapon kapott helyet 1920-ban. Ekkorra már papírdobozos kiszerelésben is árulták. Miután az 1925-ben tomboló európai influenza vírus ellen ez az orvosság bizonyult a leghatékonyabbnak, az Aspirin népszerűsége még tovább nőtt. A '30-as években megjelentek az első plakátok, egyelőre csak német nyelven. Ezeken olyan feliratok szerepeltek, mint "Esős időre: Aspirin" vagy " Köd és nyirkos idő esetére: Aspirin". Az ötvenes évek Aspirin plakátjai arról árulkodnak, hogy a márka hitelességét szerették volna növelni, hiszen előkerült "A belgyógyászok ajánlásával" szöveg. Az alapvető szlogen viszont maradt ugyanaz: "A gyors fájdalomcsillapító!" 1950-ben a márka Guiness Rekordot döntött, soha azelőtt nem fogyott még ennyi fájdalomcsillapító a világon.

1960-ban az Aspirin először támogatott szponzorként egy sporteseményt, nevezetesen egy spanyol kerékpárversenyt. 1969-ben a Bayer Aspirin eljutott a Holdra is, mert a NASA úgy döntött, hogy az Apolló 11 legénysége számára alapvető fontosságú a fájdalomcsillapító. 1970-ben a márka termékvonal-bővítésre szánja el magát és piacra dobja az "Aspirin Plus C" elnevezésű c-vitaminnal dúsított készítményt. 1982-ben film is készül az Aspirin sikertörténetéről, melyért a Bayer AG megkapja a Német Üzletifilm-díjat. 1990-ben egy újabb bővítés keretében forgalomba hozzák a rágható Aspirin-t.

1995-re a márkának már olyan presztízse van, hogy díjat alapítanak, melyet Nemzetközi Aspirin-díjnak keresztelnek. Ezt olyan tudósok nyerhetik el évről-évre, akik új gyógyszereket kísérleteztek ki. 2002-ben újabb terméket vezetnek be a gyógyszerpiacon, megszületik az Aspirin migrénes fejfájásra.

2008-ban megújul a márka arculata. A dobozokon egy új, modern dizájn köszön vissza. Erre azért volt szükség, hogy a vásárlók már messziről észrevegyék és felismerjék a patikák polcain az Aspirin-t, hiszen a többi fájdalomcsillapító között ez már nehézséget okozott.

A mai Aspirin plakátok letisztultak, kevés a szöveg rajtuk. Legfontosabb jellemzőjük a kreativitás. A most élő szlogen szerint "az Aspirin széthasítja a fejfájást!".

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat